FOTO: Bakanalije u Velikoj Mrdakovici: Rimljani su itekako znali uživati

Velika Mrdakovica ponovno se sinoć vratila u doba starog Rima. Uz rimske plesove i glazbu, pa čak i hranu, nije bilo teško odlutati 2000 godina unazad. Ovogodišnje Bakanalije imale su mnogo novina. Uz obilazak nalazišta koje je ove godine ušlo u veliki projekt ‘Voda stvarateljica života’ uz stručno vodstvo i glazbeno – scenski spektakl, svi su gosti, odjeveni u toge, mogli uživati u delicijima toga doba i razgledati izložene rukotvorine, piše infovodice.

baka baka1

Prvenstvena ideja Bakanalija je želja Pučkog otvorenog učilišta Vodice i TZ grada Vodica da se Vodičani i gosti upoznaju s našom povijesti, da saznamo tko je ovdje živio prije nas i što smo od njih baštinili.

– Sve ono što još uvijek saznajemo započelo je 2011. kontinuiranim iskopavanjima na nekropoli na Velikoj Mrdakovici. Pronađeno je 15 grobova s vrlo vrijednim predmetima od kojih je najznačajnijipužoliki riton. Osmi je u svijetu te je to je zaista čudesno otkriće za Dalmaciju. Dan danas ne znamo čemu je služio, no sigurno nije bio za svakodnevnu upotrebu. – otkrila je Gordana Birin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice.

Utvrđeno je da su naši preci ovdje zaista dobro živjeli, a uglavnom su se bavili su trgovinom. Ova arheološka istraživanja ostvarena su zajedničkim financiranjem Europske unije i Šibensko-kninske županije pod vodstvom arheologa Tonija Brajkovića, kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika.

baka3 baka4 baka6 baka7

– Libursko – rimsko naselje koje datira od 7 st. pr. Kr. do 2. st. nakon sastavljeno od tri mikro lokacijekoje se ovdje nalaze čine cijelinu Velike Mrdakovice prozvanu ‘hrvatskom Mikenom’. U začecima vodičkih Bakanalija zaključili smo da je ovo najbolja pozicija za održavanje manifestacije. Sve je priloženo i sve se vidi, a ugođaj među tim građevinama i prirodom je fantastičan. – kazao je Brajković.

Dosad je otkrivena tek jedna petina bogatog blaga. Jedno je sigurno, istraživanja idu dalje, a potraživati će se još sufinanciranja od Europske unije. Jednog dana cilj je imati otvorenu cijelu Veliku Mrdakovicu i otkriti koje još to tajne krije.

Među brojnim okupljenim Vodičanima našlo se je i turista koji će dobar glas o Bakanalijama širiti i dalje kroz Njemačku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku… Uživali su u bogatoj ponudi delicija spremljenih po antičkoj recepturi: prasce pečene u medu, lovoru i aromatičnom bilju, donosi infovodice.

baka9 bakak5

– Na taj način zatvore mu se pore, karamelizira se i bude sočan. Peče se čak 9h! Stari su Rimljani onda sigurno bili bolje organizirani kad su imali toliko vremena haha! – otkrio je ‘glavni zaduženi’, Denis Meštrov tajnu možda najukusnije prasetine ikad.

Našle su se tu još rimske kobasice i kruh, ali i kolačići sa medom i sezamom. Na kraju, glazbeno scenski nastup sastavljen od igre, zvuka, svjetla, vatre i pokreta ujedinjenih plemena na Rimskoj cisterni uveličao je cijeli događaj. Zaključak: Rimljani su itekako znali uživati!

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.