FOTO: Djeca vrtića Tamaris sa kravatama prošetali kroz mjesto povodom Dana kravate

Dan kravate obilježava se u nedjelju 18. listopada a vrtić Tamaris obilježio ga je danas.

Djeca u vrtiću Tamaris su razgovarali o kravati (što je kravata, kako izgleda, kako se nosi, tko ju je izumio te sami izrađivali svoje kravate.

Na kraju su ponosno prošetali mjestom s tatinom ili djedovom kravatom i na taj način podsjetili na vrednote koje ona posreduje kao što su ljudsko dostojanstvo, kultura, uljudnost, sklad slobode i odgovornosti.

tamaris3

tamarsis2

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen do svile ili nekog drugog platna. Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj.

 

tamaris5

 

tamaris4

tamaris

Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

 

izvor:infovodice

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.