FOTO: Održana 7. regata na latinsko jedro ‘Burtiž’

Nakon kišovite subote, nedjeljno je jutro u Prvić Šepurini osvanulo okupano suncem  uz tek dašak vjetra što je značilo idealne uvjete za održavanje sedme po redu regate na latinsko jedro ‘Burtiž’. Regatu latinskim jedrom osnovali su Murterani, a Betinjani su je prozvali regatom ‘za dušu i tilo’, što se još jednom pokazalo točnim.

burtiz1

burtiz5

burtiz8

Posade iz Murtera, Betine, Jezera, Vodica, Srime, Zlarina i Pašmana počele su pristizati već od ranog popodneva, a mjestom je zavladala odlična atmosfera u kojoj su uživali i domaćini i gosti. Okupilo se ukupno 39 brodova u tri discipline, od čega sedam kaića, četiri leuta, te 28 gajeta. Službeni start regate bio je u 15 sati, a nakon otprilike sat vremena prvi su natjecatelji prošli ciljnu liniju.

U klasi Leut pobjedu je odnijela posada broda ‘Jaruh’ s Murtera pod vodstvom kormilarke Ane Jerat, drugo je mjesto pripalo posadi broda ‘Gušte’ iz Betine pod kormilom Tonka Skračića, a treće su mjesto osvojili domaćini, šepurinska posada na brodu ‘Jadranka’ Dražena Franića.

burtiz9

U klasi kaića, prvo je mjesto pripalo posadi betinskog broda ‘Marinka’ pod vodstvom kormilara Duje Fržopa, drugo su mjesto osvojili Murterani na brodu ‘Mala Mare’ kormilara Antonija Arapovića, a na trećem se mjestu smjestio kaić ‘Gudac’ sa Srime kormilara Vedrana Cukrova.

U najbrojnijoj klasi, uz najžešću konkurenciju, pobjedu je odnijela posada broda ‘Mala Matulica’ s Pašmana kormilara Krste Matulića, koja je ujedno bila i najbrži brod na regati. Drugo je mjesto osvojila ‘Sirotica’ iz Murtera pod kormilom Damira Čorkala, a na treće mjesto zasjela je posada iz Betine kormilara Hrvoja Jakovčeva.

burtiz7 burtiz11

Osim toga, zabilježeno je kako je  najsporiji brod ovogodišnjeg ‘Burtiža’ bezimena gajeta sa Srime s kormilarom Antom Antićem. Osim dobre zabave, poruka je ovo da se na tradicionalno jedrenje latinskim jedrom, odnosno burtižavanje, nije i neće zaboraviti, te da vrijedi uložiti vremena i truda u obnavljanje drvenih leuta, gajeta i kaića i njegovanje tradicije.

burtiz10 burtiz12

Po završetku regate za sve je okupljene organiziran roštilj, svečanost proglašenja pobjednika uljepšala je Vodička limena glazba i mažoretkinje. U večernjem programu nastupila je grupa Fantastico, čije su latino ritmove začinile dvije zanosne plesačice, na opće veselje muškog dijela publike.

burtiz13

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.