FOTO: SKUP UČITELJA POVIJESTI: Moramo odlučiti je li nam važniji Ramzes II. ili Domovinski rat

U Vodicama je danas započeo Stručni skup učitelja i nastavnika povijesti o Domovinskom ratu u sklopu ovogodišnje 20. obljetnice Vojno-redarstvene obljetnice Oluja. Kroz stručna predavanja istaknutih znanstvenika i povjesničara te svjedočenjem sudionika ratnih događanja, učitelji i nastavnici moći će bolje razumjeti ulogu i značenje oslobodilačke operacije Oluja te se uspješnije pripremiti za nastavu povijesti o Domovinskom ratu.

skup ucitelja povijesti 1

Tijekom trodnevnog seminara učiteljima i nastavnicima povijesti predavanja o operaciji Oluja održati će generali Krešimir Čosić, Pavao Miljavec, Marijan Mareković, Drago Matanović, Damir Krstičević, Zvonko Brajković i Mladen Markač.

skup ucitelja povijesti 3

skup ucitelja povijesti

Na stručnom skupu sudjeluju trojica ministara, Vedran Mornar, ministar obrazovanja, Ante Kotromanović, ministar obrane te Predrag Matić, ministar branitelja. Sva trojica složila su se kako ovakvi skupovi pridonose očuvanju svijesti i istine o Domovinskom ratu.

-Od nove školske godine pokrećemo projekt Memorijalnog centra u Vukovaru gdje će naša djeca, a ciljana skupina su nam osmaši, na stručni način učiti o Domovinskom ratu. Svi osmaši će od 7. rujna ove godine ići u dvodnevni posjet Vukovaru gdje će učiti o svim operacijama i obrani Vukovara – kazao je ministar branitelja Matić.

Njegov kolega, ministar obrane, kazao je kako ga čudi što djeca danas malo znaju o Domovinskom ratu i operaciji Oluja.

-Nisam danas došao kritizirati rad prosvjete, ali djeca nam moraju znati o tome. To je bila najvažnija pobjeda hrvatskog ratovanja, s njome smo stvorili državu i pobjedničku vojsku – istaknuo je Kotromanović.

kotromanovic mornar

Ministar obrazovanja Vedran Mornar pak smatra kako nas neznanje djece o ratu u Hrvatskoj ne treba čuditi s obzirom na to da je riječ o generaciji koja se rodila 20 godina nakon pada Vukovara i 15 godina nakon Oluje.

-Oni o tome mogu znati jedino iz škole i od roditelja. Pokušat ćemo identificirati što je u našoj povijesti važnije Ramzes treći, četvrti ili peti ili Domovinski rat. Naravno povijest je takva kakva jest i kurikulum povijesti nije se mnogo mijenjao. Ako krenemo sa suštinskim promjenama kurikuluma, kao što je nama kada smo išli u školu bio zastupljen Drugi svjetski rat, onda će djeca dobro znati o Domovinskom ratu – zaključio je Mornar.

vedran mornar

Trodnevni stručni skup održava se u Vodicama u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, koja od 2008. godine provodi program stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika povijesti o Domovinskom ratu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.