Promovirali i ostale proizvode našeg kraja

FOTO Udruga Traulik na vodičkoj je rivi napravila pravu ‘feštu od ulja’Foto: Infovodice

Udruga maslinara Traulik šestu je godinu zaredom organizirala Feštu od uja i spojila maslinare od Primoštena do Murtera, kao i proizvođače pršuta, vina i ostalih proizvoda.

– Malo ulja, malo muzike, naše djevojke koje dijele fritule i kroštule. Ima svita, ljudi obiđu, vide proizvode, a nešto se usput i proda. Naše ulje zaista je dobar turistički proizvod – kazao je Goran Lasan, dopredsjednik udruge vodičkih maslinara Traulik za Infovodice.

Dalmatinsko maslinovo ulje bi trebali i više brendirati jer ono ima najbolju kakvoću i masnoću. Ako se priprema na ispravan način je zdrava hrana, ali i poprima ljekovita svojstva.

– Mi imamo registriranih stotinjak maslinara, a ima ih i dosta koji se time bave ih hobija. Mi kao udruga imamo svoj štand koji nam je ustupio Grad Vodice. Nudimo svoje proizvode, maslinari se svakih sedam dana izmjenjuju, a gosti kušavaju i kupuju – objasnio je Lasan.

Hrvatska ima devet do deset milijuna registriranih maslina za razliku od Španjolaca koji imaju i do 300 milijuna te Italija s 200 milijuna. OPG-ovac Cvitan svake godine za nju osvoji zlatne medalje od Vodica do Neuma.

– Zlatne medalje se dobivaju isključivo na osnovu pravoga rada i prerade. Ona mora biti u roku 24 sata. Nema više ono što je prije bilo, mećanje maslina u more, čuvanje po misec ili dva. I eto vam zlatne medalje – rekao je Vlatko Cvitan, uljar iz Zatona, čije je ulje oduševilo turiste.

Sinoć su se našli i drugi proizvodi maslinovog ulja iz vodičkog kraja. OPG Šmit sa otoka Prvića dići se s mnogo njih.

– Maslinovo ulje uvijek je sastavni dio naših proizvoda. U ovom slučaju ističemo balzame koji su na Noćnjaku 2018. osvojili zlatne medalje, a i jedan je proglašen najboljim kozmetičkim proizvodom, kazao je Mario Šmit koji stoji iza brenda Natura Škoj.

Maslinovo ulje, ističe Šmit, jedno je od poznatijih sastojaka kozmetičkih proizvoda i donosi mnogo dobrobiti i kosi i koži. U fešti su uz maslinare i uljare sudjelovali su i vinari, medari, sirari, pršutari i ostala obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Vodica, a za dobru atmosferu pobrinula se klapa Barone.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.