FOTO Vodički festival žudija u Mariji Bistrici okupio preko 850 sudionika

Zarko Basic/PIXSELL

Na Uskrsni ponedjeljak u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke održao se 18. po redu Vodički festival žudija što je prvi put da se ovaj festival održava u kontinentalnom  dijelu Hrvatske.

ogati program na Uskrsni ponedjeljak u Mariji Bistrici, u Crkvi na otvorenom počeo je svetom misom, koju je predslavio biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak,a pjesmom pratila Klapa Bistrica. Nakon mise na trgu Pape Ivana Pavla II Šime Strikoman snimio je još jednu milenijsku fotografiju, a nakon toga uslijedio je povratak sudionika na prostor Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, gdje je tradicionalno najprije održana smotra žudija i sajam, a točno u podne započeo je sam 18. vodički festival žudija.

Zarko Basic/PIXSELL
Zarko Basic/PIXSELL

Predstavile su se 34 župe, sa više od 850 sudionika, a festival je imao i međunarodni karakter. Naime, prije samog programa gosti iz Slovenije, iz Škofje Loke, prikazali su dio uprizorenja iz svog poznatog stoljetnog ‘Škofjeloškog pasijona’ koji je od nedavno upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na kraju programa uslijedila je primopredaja prijelazne statue Vodičkog Festivala Žudija budućim domaćinima, župi sv. Mihovila – Oklaj, Promina, piše portal zagorje.com

Vodički festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje.  Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju vjere i  tradicije.

Naslovna fotografija: Zarko Basic/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.