Pod motom `Da se ne utrnu stare vodiške užance´, Kulturna udruga Vodiške perlice organizirala je danas u parku gastronomsku manifestaciju ‘Vodiško slako’.
Uz pripremu slastica na licu mjesta, ponovo smo mogli uživati u našim tradicionalnim slasticama koje je nekada jelo staro i mlado.
Osim uobičajenih fritula i kroštula posjetitelji su se zasladili slatkim kruhom, pespajima, mendulama u cukru, suhim smokvama, čičindaricama, šipkom pa čak i kruhom namazanim mašću s posutim šećerom. Bilo je tu likarije i dekota za svakoga. Od lozovače, travarice, višnjevače, prošeka i maraštine pa do čaja od kamumile i korupine
– Najizvorniji primjer vodiškog slakog je kruh koji se zove Ib, a od toga kruha naši stari bi znali otkinuti komadić tijesta kao popleskač te bi ga stavili na kamim i poklopili s pekom. Od tog tijesta nastao je pespaj. Nakon toga su došle fritule, karitule i kroštule koje su se spremale najviše za Božić, Uskrs i svece, a danas se spremaju za svaku priliku – rekla nam je Tatjana Roca, predsjednica udruge Vodiške perlice
Turistička zajednica grada Vodica suorganizator je ovog događaja koji je ujedno i poticaj razvoju posezone.
– Intencija je da se domaći i turisti bolje upoznaju s vodičkom tradicionalnom gastronomijom te da ju ugostitelji i hoteljeri vrate u svoje kuhinje. Zahvaljujući jedinstvenim receptima, zaista imamo i mi svašta za ponuditi. – kazala je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica.
Izvor: infovodice.hr