Grad Vodice dio globalnog eko projekta ‘Let’s do it Mediterranean!’

Ovog utorka u Gradskoj vijećnici u Vodicama održan je prvi radni sastanak povodom sudjelovanja Grada Vodica u kampanji ‘Plava čistka’ u sklopu globalnog projekta ‘Let’s do it Mediterranean!’

Grad Vodice je prepoznao važnost kampanje ‘Plava čistka’ kao važan korak u promjeni odnosa građana prema važnosti čistoća mora, podmorja, priobalja i očuvanja ljepote naše predivne obale. Grad Vodice je uključivanjem u ovu kampanju postao dio regionalnog projekta ‘Let’s do it Mediterranean!’, u kojem će sudjelovati zemlje mediteranskog prstena na tri kontinenta sa zajedničkim ciljem čistog Mediterana.

‘Let’s do it Mediterranean!’ je regionalna podakcija svjetskog pokreta ‘Let’s do it!’. U Hrvatskoj se 2014. organizirala po prvi puta, a temeljena je na osnovama Zelene čistke, najveće volonterske nacionalne ekološke akcije. Sudjelovanje velikog broja volontera, zalog je za čisti okoliš, ali i poticaj za pokretanje novih akcija i projekata, kao što je i ova, ‘Plava čistka’.

Cilj je potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz koje i od kojeg se živi. More i prirodne ljepote osnova su za održivi turizam Hrvatske, a izuzetno je važno da se o brizi za okoliš u tom aspektu pridaje dovoljno pažnje,  ističe InfoVodice.com.

Akcija će se održati 9. svibnja. Sudjelovat će nekoliko vodičkih udruga i privatnih poduzetnika, ‘Leć’ d.o.o., dječji vrtić ‘Tamaris’ te svi građani koji su voljni uključiti se u akciju.

Čistit će se podmorje i priobalje na području od ‘Stare škole’ u Vodicama do Tribunja.

Osim toga, danas je u istim održan osnivački sastanak ‘Eko odbora’  dječjeg vrtića ‘Tamaris’. Odabir članova-kumova predstavlja prvi od sedam koraka provedbe Eko programa vrtića.

Sljedeći koraci su:
– Ocjena stanja okoliša
– Plan djelovanja i izrada programa
– Praćenje stanja i ocjenjivanje
– Rad prema godišnjem planu i programu eko-vrtića
– Obaviještavanje javnosti i uključivanje medija
– Eko kodeks – podrazumijeva logo eko-vrtića , slogan i himnu

Članovi-kumovi Eko odbora su:
1. Branka Juričev Martinčev – gradonačelnica grada Vodica
2. Stanko Birin – direktor „Leć d.o.o.” gradska tvrtka za obavljanje komunalne djelatnosti
3. Anita Franin – direktorica Turističke zajednica grada Vodica
4. Toni Mateša – tajnik zajednice sportova grada Vodica
5. Petar Grgurev – vlasnik i urednik portala www.infovodice.com i www.dvtamaris.hr

Cilj programa je ugradnja odgoja i obrazovanja za okoliš u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava kroz svakodnevni život djece i djelatnika vrtića.

Zadaća je odgojiti mlade generacije osjetljive na pitanje okoliša i osposobiti ih za donošenje odluka o razvitku društva u budućnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.