Izrađeno idejno rješenje za uređenje okoliša crkvice sv. Križa na Punti

Infovodice

Kako bi crkvicu sv. Križa na poluotoku Punta zajedno s okolišem koje je nekada bilo groblje sela Vodice zaštitili od propadanja, a ujedno povijesnu lokaciju uljepšali i obogatili, Župa Vodice i Grad Vodice naručili su izradu idejnog rješenja za uređenje okoliša crkvice sv. Križa na Punti

Prostor nekadašnjeg groblja zadnji put je ‘preuređen’ prilikom gradnje hotela Punta, 1968. godine. Svi tadašnji grobovi unutar zidova prekriveni su armirano betonskom pločom, bez obilježja, a na njima su ozidane cvjetne arle koje su danas zapuštene. Naknadno je u prostoru postavljen veliki teški kameni križ, zbog čije se težine danas uleglo tlo 15-ak centimetara. Gradnjom okolnih turističkih kapaciteta posebno hotela Punta ugušen je prostor oko Crkvice, a parkiralište koje je nastalo za potrebe hotela prekrilo je povijesni pristup na tu crkvicu i okolni prostori, piše portal Info Vodice.

Osim u konceptualnom smislu, velike promjene nastale su propadanjem konstrukcija i metala. Vanjski ogradni zid ima kompletno oštećen gornji rub, a na mjestima gdje su nekad bila stabla došlo je i do ozbiljnih pomaka i pukotina prouzročenih rastom tih stabala izniklih ili posađenih tik uz zid.

Sve u svemu stanje ovog prostora je zapušteno i zato se kreće u uređenje istog prostora, prilaza kao i same stare crkve sv. Križa

Konzervatorski odjel u Šibeniku izdao je posebne uvjete uređenja kojima u cjelini odgovara idejno projektno rješenje koje je izradila firma SITUS d.o.o. iz Šibenika, autor rješenja Tomislav Krajina

crkvica1.jpg

Tako će okoliš crkve i dalje biti omeđen ogradnim kamenim zidovima. Na ulazu u groblje će se zadržati postojeći portal flankiran s dva jaka kamena stupa s akroterijima na vrhu te sa željeznim vratima što ima arhitektonske stilske naznake s početka 20. stoljeća, piše portal Info Vodice.

Prema rješenju urbana oprema okoliša bit će decentna, volumenom nenaglašena, funkcionalno iskoristiva za sjedenje, odmor, kontemplaciju i povremena scenska zbivanja, a zadržat će se postojeća visoka vegetacija uz nenametljivu podnu rasvjetu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.