Josip Zanze ispred vodičkih antifašista: Crna gospodo s malim ‘g’ – non pasaran

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica Josip Zanze održao je danas konferenciju na medije na kojoj je podsjetio na nadolazeću 71. obljetnicu oslobođenja od fašizma našeg kraja u Drugom svjetskom ratu.  Članovi vodičke UABA tim povodom u nedjelju 1. Studenog položit će vijence ispred spomenika u Vodicama kraj ex škole u znak sjećanja na sve stradale antifašiste u Drugom svjetskom ratu.

-Antifašizam danas je želja za još većom demokracijom, još višom zaštitom ljudskih prava i sveopćim prosperitetom svih građana Hrvatske. Zato su oni koji ne mogu promijeniti povijest, mislili da mogu promijeniti našu današnju stvarnost, pa su zbog toga nastojali i nastoje i dalje promijeniti naše današnje dosegnute demokratske vrijednosti, izvikivanjima i skandiranjima ‘Za dom spremni’ ili ‘Ubi, ubi Srbina’, čega smo svjedoci ove tri godine od kada je na vlasti vlada lijevog centra, na čelu sa Zoranom Milanovićem – poručuje Zanze.

Kazao je kako ‘današnja pojava kukastih križeva i ustaških pozdrava na stadionima nisu tek izraz huliganskog nestašluka, nego posljedica činjenice da se o antifašizmu u školama malo uči, da su knjižnice ispražnjene te da je porušeno 3000 spomenika borcima i žrtvama NOB-a’.

-Stoga poručujemo s ovoga mjesta, ma prizivali s ne znam kojih Oltara i Akademija, i kleli se u ne znam koje Biblije i ine knjige, moramo im poručiti kako je crvena zvijezda petokraka bila jedini ispravan put te 1941. godine. I kao što je hrvatski narod i 1991. godine znao prepoznati što je moralno ispravno, tako je i te sada daleke 1941. hrvatski narod crnokošuljašima svih vela, boja i nacija znao reći ne nećete proći, tako im i mi s ovoga mjesta poručujemo bez dvojbe i promišljanja crna gospodo s malim ‘g’ non pasaran – ističe Zanze.

Vodičanin je svim građanima čestitao obljetnicu oslobođenja od fašizma podsjećajući kako su Vodice oslobođene 1. studenog 1944. godine, Šibenik 3. studenog, a najveća bitka vodila se za oslobođenje grada Knina koji je na koncu od fašističke okupacije oslobođen 4. prosinca 1944.godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.