Maksim Kale i u 90. godini osvaja: ‘Svi ga ljubimo, žene ga vole, a posebno Šibenke’

Vodička udruga umirovljenika mjesto je na kojem se okupljaju stariji ljudi mladoga duha. Jedan od njihovih, u tom smislu, najmlađih članova je i Maksim Kale koji je ove godine ušao u deseto desetljeće svoga života. Ovaj 90-godišnji mladić pridružio se Udruzi prije dvije godine i kako nam otkrivaju, potpuno procvjetao.
– U početku je Kale bio sramežljiv i nije puno pričao. Što smo se više družili, pustio je kočnicu i sada život jednostavno tuče iz njega. Svi ga ljubimo, žene ga vole, a posebno Šibenke – otkriva  Vlasta Juričev, članica Udruge i nadodaje još kako je Maksim uvijek spreman počastiti iako mu mirovina nije velika, šaljiv je i s njim se uvijek može dobro nasmijati, a uz to sve je i veliki gentelman.

I zaista, gospodin u odijelu kojemu bi sigurno dali dvadesetak godina manje nego li stvarno ima, podijelio je s novinarima portala Infovodice crtice iz svog dugog života u jednom vrlo ugodnom razgovoru.

Rođen na Žirju, zajedno je sa obitelji dvije godine tijekom 2. svjetskog rata boravio u El Shattu.
– Kao 15-godišnjak sam tamo radio kao kurir u logorskom odboru, a u slobodno vrijeme smo se kupali u Sueskom kanalu. Pitali su u jednom trenutku ima li dragovoljaca tko bi se vratio kući, i ja sam zajedno sa svojim ujakom krenuo prema Dalmaciji i završio u Vodicama, gdje sam i danas. U Vodice sam došao na Sveta tri kralja 1946. godine. Padao je snijeg, a ja sam bio u kratkim rukavima – prisjeća se Kale.
Nakon toga je radio kao stolar u Autoremontu i kao kućni majstor u Vodičanki. Kada je došla mirovina, uživao je u mirnom životu sa svojom suprugom Nerom koja je na žalost preminula, nedugo prije nego se priključio Udruzi umirovljenika. Danas on svoj dan započinje na kavi u Doce Viti, a nakon kave odlazi do Čorkala u Cesaricu do 13 sati. Tada ruča kod svoje nećakinje Julije, a onda se odmara ili druži sa svojim umirovljenicima koji zaista imaju ispunjen raspored.

WhatsApp Image 2019-05-14 at 19.02.50.jpeg

– Ovakve udruge nema u državi, nitko ne putuje toliko koliko mi za vrlo jeftine novce. Udruga je organizirana i složna i uvijek se dobro zabavimo –  govori Kale za Infovodice.

Pitali smo Kalu koja je tajna dugovječnosti na što on odgovara:

– Ja sam rođen u Kraljevini Jugoslaviji, odrastao sam pod Italijom, zrele godine sam proveo u državi socijalističkoj, a sada sam u ovoj čapalističkoj. Sve sam prošao, i dobro i loše i reći ću vam da tajne nema. Očito su dobri geni u pitanju – govori Kale i kaže da ima još jednu neostvarenu želju, da posjeti još jednom El Shatt i vidi spomenik, no za sada nije u financijskoj mogućnosti to ostvariti.

Za kraj smo pitali Kalu što bi on, kao čovjek velikog životnog iskustva poručio mladima;

– Da bace mobitele i razgovaraju. Svi bulje u tu stvar i ne vide život koji se oko njih događa-  zaključuje Kale i otkriva kako i on ima smartphone, ali da ga koristi isključivo za pozive za što je i namijenjen.

(Foto: Infovodice)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.