Marina na Prviću – može li razvoj bez betonizacije? Dio građana bojkotirao skup

Hoće li se na sjevernoj strani Prvića graditi marina i može li to uz infrastrukturne projekte potaknuti razvoj toga atraktivnog otoka? u nedjelju su o svim tim pitanjima raspravljali Prvićani na radionici održanoj u Vodicama. Dio mještana skup je bojkotirao – tvrdeći da je riječ o predizbornoj kampanji, javlja HRT.

Otok pun mira i spokoja ili turističke vreve. Pitanje je to koje je podijelilo prvićku zajednicu. Za mnoge mještane – pitanje ostanka na otoku. Osobnu s otočnom adresom ima 400 duša. Većinom u poznoj dobi. ‘Sve skupa do 50 godina imamo 19 stanovnika’, kaže Svjetlana Jurlin. Stoga nema opstanka Prvića, kažu – bez razvoja. I podupiru gradnju marine. Korist je sigurna – potvrđuju i stručnjaci.

No protivnici marine tvrde – riječ je o betonizaciji. Jer cijeli je otok zaštićen kao kulturno dobro. ‘Skup se nije smio održati, a na skupu koji bi se trebao održati poslije izbora mjesne samouprave – obavezno je trebao biti konzervator’, smatra Irena Kursar iz Ekološke udruge Šepurina na Prviću.

No, konzervatori na skup o budućnosti otoka – pozvani nisu. Jer Prvićani još nisu dali zeleno svjetlo tom projektu, reći će organizator skupa Arash Repac, koji priznaje da je i sam potencijalni investitor u marinu. Skup nije razbistrio dvojbe Prvićana. Mnogi otočani na njemu nisu htjeli ni sudjelovati. Poručuju – to je samo kampanja uoči izbora za Mjesni odbor.

(FOTO Screenshot/HRT)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.