MLADA I USPJEŠNA: ANDREJA IVAS: Sve ovo radim iz osobnog zadovoljstva!

Druga priča u serijalu ‘Mlade i uspješne’,Šibenskog tjednika, nakon flautistice Ane Batinica,  ona je o Vodičanki Andreji Ivas. Andreja je članica reprezentacija u  kickboxingu, taekwon-do-u, tajlandskom boksu te niže medalje u raznim natjecanjima.

Kad si shvatila da je tajlandski boks ono čim se želiš baviti u životu?

Počela sam trenirati taekwon-do u matičnom klubu ‘HBD Vodice’ 1997. godine, zatim dvije godine kasnije i kickboxing. Odlaskom na kineziološki fakultet u Split, učlanila sam se u klub ‘Marjan Split’ i na poticaj trenera Petra Mijića, 2012. godine prvi put nastupila sam na europskom prvenstvu u muay thaiu, odnosno tajlandskom boksu. Trener Petar Mijić bio je predsjednik hrvatskog muay thai saveza pa mi je tako i predložio da se okušam i u ovom sportu. Zapravo, to se činilo kao logičan slijed od lakšeg kontakta u taekwondou do punog kontakta koji je dozvoljen u muay thaiu. Danas sam još uvijek hrvatska reprezentativka u sva tri borilačka sporta.

Je li bilo teško uskladiti školske obveze, treninge  i privatni život? Koliko si često trenirala?

Jasno da intenzivni treninzi i odlasci na natjecanja traže svoje vrijeme pa je ponekad bilo teško uskladiti školske obaveze, posebno kroz srednju školu. Za vrijeme studija sve je to već išlo lakše, možda i zbog same činjenice da sam se navikla organizirati svoje vrijeme, ali i drugačiji način rada na fakultetu. Trenutno treniram u klupskoj dvorani ‘Račice’ u Vodicama. Redovni treninzi su pet puta tjedno, a pred veća natjecanja i po dva puta na dan. Trening uključuje rad na kondiciji, snazi, tehnici i sparing.

NAJDRAŽA MEDALJA

Kad si se počela natjecati? Jesu li ti neke medalje posebno drage?

Prvu srebrnu medalju sam osvojila u taekwondou 1998. godine u Poreču do 28 kilograma. Nakon toga, uslijedila su brojna natjecanja i uspjesi. Samo neka od njih bila bi juniorska svjetska i seniorska svjetska i europska prvakinja u taekwondou, juniorska svjetska prvakinja i seniorska svjetska viceprvakinja u kickboxingu te seniorska svjetska i europska prvakinja u muay thaiu. Teško da bih mogla izdvojiti ijednu medalju, ali recimo da ove medalje iz muay thai-a imaju svoju težinu s obzirom da je muay thai zahtjevniji  i za mene još uvijek nova disciplina.

Što je sljedeće?

andreja ivas

Upravo su u tijeku zadnje pripreme za svjetski kup u Bangkoku, putujem za 14 dana. Kao što sam već spomenula, treniram dva puta na dan. U početku sam radila na kondiciji i snazi, zatim na tehnici i na kraju su organizirani sparinzi, odnosno primjena naučenog u borbi. Naravno, osim dobro isplaniranih treninga, radilo se i na prehrani i adekvatnoj količini odmora. Režim nije prestrog niti se radi o dijeti, ali je neophodno tijelo opskrbiti potrebnim nutrijentima i nadoknaditi izgubljeno. Inače, upravo sam u srpnju obranila magisterij kineziologije. Idući korak bio bi stažiranje, ali razmišljam o nastavku na doktorskom studiju.

Dokad se planiraš natjecati u borilačkim vještinama?

Dobna granica je 35 godina. A što se mene osobno tiče, nemam neki određeni rok do kad se mislim aktivno baviti borilačkim sportom, ali ni ne razmišljam o tako skorom prestanku. Sve ovo radim iz osobnog zadovoljstva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.