Na simpoziju agronoma u Vodicama bit će prezentirana 253 rada iz cijelog svijeta

Znanstvenici i stručnjaci iz zemlje i inozemstva okupili su se danas na 53. hrvatskom i 13. međunarodnom simpoziju agronoma koji se održava u Vodicama u hotelu Olympia Sky, a kojeg organizira Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

Okupljene sudionike pozdravili su dekan Poljoprivrednog fakulteta osječkog Sveučilišta Krunoslav Zmaić, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac i izaslanik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, državni tajnik Tugomir Majdak.

Sudionicima međunarodnog simpozija uvodno se obratio i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Iznimno mi je drago da se ovaj prestižni skup održava u Šibensko-kninskoj županiji, županiji koja je od Domovinskog rata ulagala znatan napor i sredstva u obnovu poljoprivrednog potencijala. Naša županija ima povoljne uvjete za poljoprivrednu proizvodnju, međutim ona još nije dosegla razinu kojoj težimo. Svjesni smo toga i pored raznih programa kojima direktno subvencioniramo poljoprivredne proizvođače, pokrenuli smo niz projekata kojima uz pomoć stručnjaka, agronoma i institucija nastojimo biti spona znanosti i proizvodnje – kazao je župan Pauk, nabrojivši neke od projekata.

simpozij agronoma vodice

– To su, između ostalih, revitalizacija vinograda na Bucavcu, u Primoštenu; istraživanja i izrada specifikacije dalmatinske janjetine, drniškog pršuta i sira iz mišine; pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura na krškim površinama, a u suradnji s Agronomskim fakultetom i četiri županije pokrenuli smo projekt zaštite izvornosti dalmatinskog meda – istaknuo je župan.

Na trodnevnom simpoziju bit će prezentirana 253 rada iz tridesetak svjetskih zemalja. Svečano otvorenje skupa uveličao je nastup mezzospopranistice Nere Gojanović i pijanistice Gordane Pavić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.