Najavljeno, učinjeno: Održan prosvjed za zaštitu priobalnog pojasa

Danas je na Plavoj plaži u organizaciji Građanske inicijative za zaštitu priobalnog pojasa grada Vodica održan prosvjed protiv uništavanja javnog pomorskog dobra. Cilj inicijative je zaštita priobalnog pojasa i zaustavljanje izgradnje unutar zone 70 metara od obalne crte, sukladno Zakonu o zaštiti obalnog pojasa.

Ujedno, traži se izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Vodica kako bi se zaštitio obalni pojas Plava plaža – Bristak, u pojasu od minimalno 70 do 100 metara od obalne crte, a dok se ne realizira tražena izmjena da se stavi moratorij na sporne odredbe UPU-a.

Organizatori i govornici na skupu u više navrata naglašavali su da ovo nije nikakvo političko pitanje niti skup, niti bilo kakva predizborna promidžba, već da su se događanja vremenski preklopila.

– Dragi sugrađani trebamo svi mi dati svoj doprinos i reći da svatko bez razlike mora biti dužan strogo se pridržavati zakona o pomorskom dobru i o priobalnom pojasu. Pokušaj svake uzurpacije treba spriječiti na vrijeme, odnosno primjereno sankcionirati i treba se djelovati prema načelu da je morska površina javno dobro koje nitko nema pravo prisvajati, zagađivati je nasipavanjem i betoniranjem, rekao je član Građanske incijative Nikola Španja te naglasio kako ni županija ni bilo koja druga institucija nema pravo izdavati dozvole samovoljno mimo uvida i suglasnosti lokalne samouprave.(…)

Grad Vodice ima Odbor za prostorno planiranje, koji čine stručnjaci i predstavnici raznih stranaka i političkih opcija.

– Ja se osobno nisam miješala u njihov rad, upravo radi tako sastavljenog tijela. Što se tiče prostornog planiranja, ovaj dio Plave plaže i Bristaka takvim je određen još 2006. godine kada je na Gradskom vijeću donesen bez glasa protiv. Izmjene i dopune smo imali također 2008. i 2013. kada su donesene jednoglasno, a 2015. s jednim glasom protiv, sve bez primjedbi vijećnika na Gradskom vijeću na gore navedeno, naglašava Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica.

– Nakon što se u četiri navrata raspravljalo o prostornim planovima, reagirati sada u ovo predizborno vrijeme nije baš slučajnost, zaključila je gradonačelnica te naglasila kako se situacija može promijeniti jedino izmjenama prostorne dokumentacije i očekuje da će budući čelnici gradske uprave to potaknuti.

Odbor za prostorno planiranje je savjetodavno tijelo, spona između izrađivača plana i Grada.

– Nakon provedene javne rasprave konačnu odluku o svemu donosi Gradsko vijeće, a koliko sam upoznat svi prijedlozi su od 2006. doneseni gotovo jednoglasno, osim 2015. kada je su Izmjene i dopune plana donesene s jednim glasom protiv, rekao je Ante Cukrov Desto. Cijeli članak pročitajte na infovodice.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.