‘Najbitnija proljetna sanitarna rezidba’: Maslinari u Vodicama učili kako spriječiti i liječiti rak masline

Predavanje na temu ‘Rak masline, kako ga prepoznati i kako tretirati zaražena stabla’ održano je prekjučer u vodičkoj Gradskoj vijećnici u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo, imovinu i prostorno planiranje Grada Vodica.

Viša stručna savjetnica za biljno zdravstvo, Gordana Kožarić Silov koja je održala predavanje, upoznala je sudionike sa razlozima nastanka te bolesti i dala savjeti kako tretirati maslinu ako dođe do oboljenja, pišu InfoVodice.

– Najbitnije je da se u proljeće odradi takozvana sanitarna rezidba, odnosno da se svi dijelovi stabla odrežu do vidljivog mjesta zaraze. Ako je zaraza prodrijela skroz do debla potrebna je potpuna rezidba – objasnila je Kožarić Silov i dodala da ako maslinar primijeti znakove zaraze, treba bakrenim pripravcima zaraženi dio poprskati odnosno dezinficirati ga.

Kod raka maslina riječ je o bakteriji koja ulazi u stablo na kojem zbog, na primjer tuče ili smrzavanja nastanu rane na kori. Prenosi se zaraženim alatom, insektima ili kišom, koja u svom vrtlogu tijekom vjetrovitog vremena prenese bakteriju, a ako je stablo potpuno zdravo onda nema straha od zaraze.

(FOTO: Infovodice)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.