Nastavlja se sanacija odlagališta Leć, u Vodicama potpisana dva ugovora vrijedna skoro 11 milijuna kuna

U Vodicama su danas potpisana dva ugovora kojima se nastavlja projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada Leć. Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić s tvrtkom Bemix potpisala je ugovor o izvođenju radova sanacije vrijedan oko 10,5 milijuna kuna, dok je  s tvrtkom Hidroplan potpisan ugovor o nadzoru radova te zatvaranju odlagališta u iznosu od 205 tisuća kuna.

Projekt sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Leć provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda Europske unije uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša. Predviđena je sanacija in-situ metodom. Na saniranom odlagalištu ugradit će se površinski pokrovni sloj uz sustave otplinjavanja i odvodnje oborinskih voda. Buduće sanirano odlagalište bit će ograđeno ogradom visine dva metra te će se zasaditi zaštitni zeleni pojas i napraviti protupožarni pojas.

‘Cilj projekta je sanacija neusklađenog odlagališta neopasnog otpada, odnosno sprječavanje daljnjih negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje koje će doprinijeti ublažavanju negativnih učinaka na javno zdravstvo i ljudsko zdravlje, okoliš, klimu i turizam, smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju prirodnog okoliša koje donosi društvenu i gospodarsku korist, ispunjenju međunarodnih obaveza definiranih Ugovorom o pristupanju RH EU, održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa i unaprjeđenju prirodnog i održivog okoliša’, priopćeno je iz Vodica.
Inače, odlagalište Leć prestalo je radom u veljači 2016. godine,  a otpad s područja Grada Vodice i Općine Tribunj odvozi se i zbrinjava u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Bikarac.

FOTO Ilustracija/ Arhiva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.