Od Jordana do Umaga ili Camino de Santiago: U vodičku Knjižnicu stiže dvoje izvrsnih putopisaca

Gradska knjižnica Vodice, u sklopu obilježvanja Mjeseca hrvatske knjige, ugostit će šibensku putopjesnikinju Maju Klarić 15. listopada u 18 sati, dok će putopisac Goran Blažević o svom putovanju od Jordana do Umaga govoriti četiri dana kasnije u istom terminu.

Maja Klarić Vodičanima će predstaviti knjigu proze ‘Vrijeme badema’ u kojoj donosi jedan novi pogled na poznato hodočašće do Santiaga de Compostele. Kako i sama u knjizi kaže, nije to vodič za Camino u kojem ćete pronaći popise prenoćišta ili kilometražu između dvije etape na putu, no čitajući knjigu moći ćete doživjeti nešto još važnije – osjetiti što znači hodati i po 30 kilometara dnevno, boriti se za žuljevima, ali i iskusiti osjećaj zajedništva, smirenosti i transformacije. Knjiga je obogaćena fotografijama koje je snimila njena prerano preminula sestra Dijana.

Putopisno predavanje pod nazivom ‘Solidarity Walk 4km/h’ donosi priču o putovanju pješice dugom preko 3.300 kilometara. Krajem 2016. godine Goran Blažević krenuo je na petomjesečni put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Iskustva sa svog pješačenja pretočio je u knjigu pod nazivom ‘Svilim’.

Tijekom pet mjeseci hodanja Goran je iz uzavrele pustinje stigao do ledenih planina da bi nasposljetku izbio na Jadransko more. Na put je krenuo sam, bez sponzora, oboružan samo dobrom voljom i željom da pošalje poruku mira i solidarnosti. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku, pješačeći do Umaga.

Zanimljivo je spomenuti da je Goran Blažević prošlogodišnji dvostruki dobitnik Nagrade Dijana Klarić, jedine putopisne nagrade u Hrvatskoj koja se dodjeljuje na Croatian Travel Festivalu. Njegovo hodačko putovanje ‘Solidarity Walk 4km/h“ ‘donijelo mu je nagradu za Najbolji projekt i Putnika godine. Za isti mu je projekt Grad Umag dodijelio priznanje 2017. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.