Održan inicijalni sastanak povodom organizacije znanstvenog skupa Vodice kroz povijest

ilustracija

U petak su gradonačelnica Vodica Nelka Tomić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice Gordana Birin boravile u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu gdje je održan inicijalni sastanak povodom organizacije znanstvenog skupa Vodice kroz povijest. Zajedno s ravnateljicom Instituta Jasnom Turkalj i Mariom Jarebom dogovoreni su prvi koraci za održavanje ovog prvog sveobuhvatnog znanstvenog skupa o vodičkoj povijesti.

Naime, ranije ove godine Grad Vodice se obratio Institutu za pomoć u organizaciji ovog za Vodice značajnog događanja budući da su pisani tragovi o Vodicama vrlo oskudni. Do sada je vrlo malo napisano o vodičkoj povijesti, pače, ne postoji ni jedna knjiga posvećena upravo Vodicama, već se sporadično, u ponekim zbornicima mogu naći članci o određenoj temi i Institut je spremno pristao na suradnju, piše portal Infovodice

Tako je na sastanku za voditelja projekta imenovan dr. sc. Jareb, a Organizacijski odbor sačinjavaju: Mario Jareb, Nelka Tomić, Gordana Birin, Željko Krnčević i Tončika Cukrov.

Dogovorena je suradnja Grada Vodica, vodičkog Pučkog učilišta, Hrvatskog instituta za povijest i Muzeja grada Šibenika, koji će, u suradnji sa znanstvenicima i stručnjacima Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta i Odsjecima za povijest Filozofskih fakulteta zadarskog i splitskog Sveučilišta te zadarskog, splitskog i šibenskog arhiva sudjelovati u izradi radova za ovaj znanstveni skup.

Skup Vodice kroz povijest sadržavat će četiri velike cjeline kroz koje će znanstveno biti obrađeni dijelovi vodičke povijesti: stara povijest i srednji vijek, novi vijek i 19. stoljeće, 20. stoljeće kao zasebna cjelina i kulturna povijest.

Stručni skup otvoren za javnost, održavat će se 3. i 4. svibnja 2019. godine u Kulturnom centru Vodice nakon čaga će biti tiskan zbornik radova sa znanstvenog skupa koji će sadržavati prvu sveobuhvatnu povijest Vodica od prapovijesti do Rujanskog rata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.