Optika sad ili nikad! Vodice će svoje kanale iznajmljivati operaterima

Arhiva

Uvođenje širokopojasnog interneta, odnosno izgradnja kanala svjetlovodne mreže uz projekt Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, jedan je od bitnijih infrastrukturnih projekata aktualne vodičke gradske uprave. Riječ je o projektima koji bi se trebali realizirati paralelno, a kako će za godinu dana početi radovi na izgradnji sustava odvodnje, rokovi za pripremu dokumentacije i osiguravanje novca za taj razvojni infrastrukturni projekt su vrlo kratki.

Jedan od razloga, što Vodice žele izgraditi sustav kanala za telekomunikacijsku infrastrukturu je taj što operateri u pravilu izbjegavaju upuštati se u skupu izgradnju mreže na lokacijama na kojima im računice kažu kako će dobit biti manja od ulaganja.

– Ideja je da se kroz izgradnju kanalizacijske mreže postavi kanalska mreža koja bi bila u vlasništvu grada i koja bi se iznajmljivala operaterima. Mi smo samoinicijativno već postavili jedan mali dio tih cijevi. Želimo sada nastaviti izradu projektne dokumentacije kojom će se definirati koridori, zdenci i račve s ciljem da ta infrastruktura zadovolji standarde koji su potrebni operaterima, kaže nam Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo Grada Vodica.

Prisjeća se Lugović kako je još prije šest-sedam godina osobno povukao to pitanje i kako tada nije bilo puno razumijevanja za ono što je danas, svima je jasno, pokretač razvoja.

– Mi sada u Vodicama imamo loše internetske veze, a upravo optička infrastruktura, dokazano je, sedam puta brže pospješuje razvoj gospodarstva od klasične. Za Vodice je ovaj trenutak kada će početi iskopi za sustav odvodnje, ‘sad ili nikad’ za postavljanje cijevi za optičku infrastrukturu. Troškovi kopanja bit će nula kuna. Procjena projekta je oko milijun kuna i sada smo se prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Regionalne razvojne agencije Šibenik od kojeg očekujemo 50 posto potrebnih sredstava. Drugih pola milijuna kuna osigurat ćemo iz proračuna. Gradonačelnica Nelka Tomić snažno podržava ovaj projekt i spremna je, ukoliko budemo odbijeni, u cijelosti financirati izgradnju mreže infrastrukturnih kanala jer je je to nešto bez čega se Vodice neće moći razvijati, kaže Lugović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.