Otvorena izložba Vodice u II sv. ratu: Spomen i zahvala svima onima koji su se borili, branili i obranili Vodice od fašističkog okupatora

Gradska vijećnica večeras je bila pretijesna za sve koji su došli na otvorenje izložbe Vodice u II svjetskom ratu.

Izložba, čija je autorica nekadašnja voditeljica Zbirke tiska NOB-a, a zatim i Dokumentarne zbirke NOB-a Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu mr. sc. Lucija Benyovsky s kojom su na projektu blisko surađivali Tončika Cukrov viša kustosica zagrebačkog Muzejskog dokumentacijskog centra te profesor povijesti Domagoj Menđušić, prati ratna zbivanja kronološkim redom od 1941. do 1944. u Vodicama.

Izložba u povodu 70-obljetnice oslobođenja Vodica od okupatorske vlasti u II. svjetskom ratu postavljena je na 24 panoa a rađena je kronološkim redom po temama koje predstavljaju zaokruženu cjelinu. Fotografijama, proglasima, dokumentima, crtežima, tiskom prikazan je: početak II. svjetskoga rata, osnivanje NDH-a, aneksija Dalmacije, 1. primorska četa, kapitulacija Italije, zločini, partizanska djelatnost, logor Molat i Zbjeg u El Shatt.
Kao posebne teme izdvojene su dvije osobe, rođeni Vodičani: Ive Čaće i Ćiro Čičin-Šain.

Izložba Vodice u II. svjetskom ratu je nastala na inicijativu članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica, a zajednički su je realizirali Grad Vodice i Pučko otvoreno učilište Vodice

Ne propustite pogledati ovu izložbu koja će biti otvorena do 7. studenog 2014. godine.

IZVOR/FOTO: infovodice.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.