Platit će 460.000 Kn: Postignuta nagodba između tužiteljstva i obrane u slučaju ‘Vodičkih bombaša’

Šestorica ‘bombaša’ iz Vodica koja su početkom 2013. izazvala kaos u metropoli nakon što na glavnom zagrebačkom trgu postavila i detonirala eksplozivnu napravu ni dana neće provesti iza rešetaka. Rezultat je to nagodbe koja, istina, još nije službeno prihvaćena, a koja je u ponedjeljak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu pred sutkinjom Sandom Bramberger Ostoić postignuta između tužiteljstva i obrane – piše danas Večernji list.

– Svi će morati platiti troškove postupka koji, zbog brojnih vještačenja koja su se morala provesti, nisu mali, a osim toga, prva trojica okrivljenih osuđena su na rad za opće dobro, dok su druga trojica dobila uvjetne kazne. Kako ne bi bilo zabune, napominjem kako su ti iznosi koje će morati platiti isključivo troškovi postupka, a ne nikakve novčane kazne – rekao je odvjetnik Mate Matić, inače branitelj najstarijeg optuženika Ivana Šprljana (60).

Objava presude u četvrtak

Da ih izrečene kazne uopće nisu zabrinule, pokazali su nakon izlaska iz sudnice. Razgovarali su sa smiješkom na licu, međusobno se nasmijavali, prijateljski zadirkivali, a bilo je međusobnog tapšanja, opuštenog ćakulanja. Na sud su dvije-tri minute prije početka ročišta ušli na isti način, kao da ulaze na piće u kvartovski kafić, nisu izgledali ni najmanje zabrinuti. Prvooptuženi Tomislav Duvnjak (30) morat će platiti 200.000 kuna, a usto je osuđen i na 730 sati rada za opće dobro. Domagoj Šprljan (32), od čijeg su oca nabavili eksploziv, osuđen je na 600 sati rada za opće dobro, a morat će platiti 80.000 kuna. Tomislav Strikoman (29) i Tomislav Duvnjak odradit će 730 sati rada za opće dobro, a platit će 60.000 kuna.

Ostala trojica optuženih, Ivan Tubić (32), Lovro Birin (30) i Ivan Šprljan, neće morati odraditi ni sata jer su osuđeni na uvjetne kazne, a svaki će iz džepa izvaditi po 40.000 kuna za troškove postupka. Ovu nagodbu još mora potvrditi sud, a objava presude zakazana je za četvrtak.

Podsjetimo, tužiteljstvo je prvotno za Vodičane tražilo kazne od jedne do dvije i pol godine zatvora, ali su na kraju pristali na nagodbu iako su sva šestorica već bila evidentirana za kaznena djela – teške krađe, nanošenja teških ozljeda, posjedovanja droge, oružja i eksploziva, sukoba s policijom…

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

IZVOR/FOTO: infovodice.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.