Pokladne svečanosti idu dalje, ali u skromnijem izdanju

Među Vodičanima je ovih dana jako odjeknula vijest kako se ove godine po svemu sudeći neće održati Pokladne svečanosti. Naime, Pokladni Senat grada Vodica na prvoj je ovogodišnjoj sjednici, kojoj je nazočilo svih šest članova, odlučio kako nije u mogućnosti organizirati tu u Vodicama vrlo popularnu manifestaciju. Kao razlog odustajanja Senat je naveo nezadovoljstvo potporom i suradnjom s Gradom Vodice i vodičkom Turističkom zajednicom, zbog čega su njezinu organizaciju, kako su kazali ‘senatori’, odlučili prepustiti Gradu i gradskim institucijama.

DUGA TRADICIJA

Je li uistinu došao kraj jednoj od najdugovječnijih tradicija u Vodicama, koja traje od tridesetih godina prošlog stoljeća, a čiju organizaciju je od 1990. godine u cijelosti preuzeo Pokladni senat, pitali smo gradonačelnicu Branku Juričev Martinčev.

– Pokladne svečanosti održat će se i ove godine, ali najvjerojatnije u malo drugačijem, skromnijem izdanju – kazala je Juričev Martinčev.

Tko će preuzeti organizaciju, odnosno, hoće li se Pokladni senat ipak predomisliti, trebalo bi biti poznato u sljedećim danima.

– Sjest ćemo za stol s članovima sa Senata i vidjeti koje su nam mogućnosti. Možda je došlo vrijeme da se Pokladne svečanosti organiziraju u nekom drugom obimu, da se razmotri mogućnost da ta manifestacija bude sažetija, a jednako zanimljiva – ističe gradonačelnica.

POKLADE ‘PRERAZVUČENE’

Mnogi se slažu kako su se vodičke Pokladne svečanosti nepotrebno razvlačile na nekoliko dana. Primjera radi, vrtićka, školska i gradska promenada, kao i čitanje optužnice pokladu Jovanu održava se nedjeljom, da bi dva dana kasnije uslijedila nova maškarana povorka sa zaključnim spaljivanjem poklada Jovana. Tome su u sklopu Pokladnih svečanosti prethodile i druge manifestacije, poput primopredaje ključeva grada maškarama, pokladnog plesa i slično. A sve to košta.

Gradonačelnica se ne slaže s primjedbom Pokladnog senata kako potpora Grada i Turističke zajednice nije bila zadovoljavajuća.

– S obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju i činjenicu da je uvođenje novih zakonskih odredbi značajno smanjilo proračunska sredstva nekim smo gradskim manifestacijama u ovoj godini bili primorani smanjiti sredstva, ali ne i Pokladnim svečanostima, pa je tako i ove godine za tu manifestaciju izdvojeno ukupno 20 tisuća kuna, od toga deset tisuća kuna iz gradskog proračuna, a deset tisuća kuna osigurala je Turistička zajednica. Mi smo u svakom slučaju zahvalni Pokladnom senatu što su sve ove godine organizirali Pokladne svečanosti i nadamo se kako će to činiti u buduće, odnosno, da ćemo, kako sam kazala, nakon što sjednemo za stol pronaći neko rješenje – zaključila je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.