Pozivnica s Prvića: Kreativni dani Fausta Vrančića zabavni i korisni

Kreativni dani Fausta Vrančića na otoku Prviću bit će održani od 5. do 7. listopada. Riječ je o šestom izdanju festivala čiji program je ponajviše namijenjen djeci, ali i odrasli imaju priliku predstaviti i okusiti djelić otočke kulture.

– Iako organizaciju potpisuje Udruga, festival zapravo organiziraju mještani Prvić Luke. Svaku godinu je sve više ruku koje pomažu. Ove godine će stariji mještani imati priliku provjeriti svoje zdravstveno stanje i popričati s doktorom Vrankovićem prije otvorenja festivala u subotu u 17 sati – poručuju iz Udruge Otok.

Na festivalu će se pričati o mogućnostima smanjivanja kućnog otpada i načinima na koje se može turiste i posjetitelje educirati o tomu. Raspravu će voditi Svjetlana Jurlin Livić. Vesna Kesić predstaviti istraživanje Sonje Podgorelec s Instituta za migracije o položaju žena u otočnoj kulturi, a Zlatka Rodin je istražila odnos Antuna i Fausta Vrančića sa ženama pa će na zanimljiv način prepričati crtice iz njihovih života i doba u kojem su živjeli. Sve su one mještanke, koje svaku godinu pomažu da program festivala bude zanimljiviji i bliži Prvićanima.

prvic djeca2

– Ono najbolje je u subotu, kada će Prvićanke zamutiti fritule po svojim tradicionalnim receptima. Fritulijada započinje u 10 sati na glavnom trgu Rodini gdje će se održavati i radionice, a fritule će ocjenjivati djeca koja na radionicama sudjeluju. Tako možemo reći da su mještani udruženi u organizaciji festivala i to nas posebno veseli – kažu organizatori.

U petak će Prvić Luku posjetiti učenici nekoliko razreda Osnovne škole Brodarica, područnih škola Prvić Šepurine i Zlarin, otočki predškolci te učenici Odgojno rehabilitacijskog centra Šubićevac u sklopu svojeg programa škole u prirodi. Oni će kroz projektne radionice susresti povijest, geografiju, fiziku, matematiku, tehničku kulturu i umjetnost u jednom drugačijem i zabavnom ruhu, a usput upoznati kreativan i univerzalan duh Fausta Vrančića.

U subotu će sve radionice, kao i ulaz u Muzej, biti besplatni za obitelji s djecom, posjetitelje Festivala. Bit će tu i izrade trojanskih konja, Faustovih mostova, keramike, upoznavanja negativa, likova od balona, zmajeva, muziciranja, ekologije, puno plesa, pa čak i cirkuskih vještina.

Tristotinjak mještana Prvić luke i Prvić Šepurine udružilo se prije desetak godina kada ih je povezala, ne toliko ideja, koliko čovjek, čovjek koji odavno nije više među živima. Taj čovjek je volio otok, koliko i Prvićani sami, toliko je volio otok da su njegovi posmrtni ostaci dopremljeni iz Venecije na Prvić na posljednji počinak po njegovoj izričitoj želji. Njegovo ime je Faust Vrančić, a otočani su se okupili oko ideje i želje da se u mjestu u kojem počiva podigne muzej velikanu u čast. Tako je 2012. godine Memorijalni centar Faust Vrančić otvorio vrata znatiželjnicima i slučajnim prolaznicima.

Cijeli program pogledajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.