Predstavljena manifestacija ‘Deset dana Uskrsa u Vodicama’

infovodice

Danas je održana tiskovna konferencija povodom manifestacije 10 dana Uskrsa u Vodicama koja će se održavati od 08. do 17. travnja, a koju su vodili Marko Juričev Martinčev, koordinator manifestacije 10 dana Uskrsa u Vodicama , Luka Lipić koordinator Vodičkog festivala Žudija, don Franjo Glasnović župnik župe Vodice i Sanja Radin Mačukat ravnateljica Gradske knjižnice Vodice koja je predstavila dva događaja tijekom manifestacije koja će se održati u prostorijama knjižnice, pišu infovodice.

Organizaciju kulturno-umjetničkih događanja koja se protežu kroz vrijeme Velikog tjedna Vodičke su Žudije započele 2012. godine kada je obilježeno i 100 godina postojanja Vodičkih žudija. Od tada svake godine događanja su programski bogatija i uključuju više tradicijskih običaja vezanih za ovaj dio godine i to ne samo s vodičkog područja, nego i ostalih područja iz cijele Hrvatske pa i šire.

Ove godine naglašen je i marketinški dio manifestacije. Naime Grad Vodice financirao je izradu i postavljenje tri velika jumbo plakata te najam panoa za njihovo postavljanje. Tako su ovih dana postavljeni reklamni panoi s Vodičkim žudijima i najavom događaja 10 uskrsnih dana u Vodicama na dva mjesta na Magistrali na ulazu u Vodice, a od 1. do 15. travnja na Jadranskoj aveniji na izlazu iz Zagreba.

Prvo događanje koje će prethoditi manifestaciji 10 dana Uskrsa u Vodicama je u ponedjeljak 03.04.2017. u Gradskoj knjižnici Vodice od 19:30 kada će se održati predavanje fra Domagoja Runje “Zašto Biblija nije obična knjiga”

U petak 07.04. uoči same manifestacije u Pastoralnom centru Vodice održat će se predstavljanje romana Petra Merčepa “Max”, a na predavanju pored autora sudjeluju Mijo Galić i Snježana Šetka novinari Slobodne Dalmacije.

Sam program 10 dana Uskrsa u Vodicama započinje u subotu 08. travnja tradicionalnim druženjem svih generacija Žudija u Vodicama. Druženje počinje svetom misom za sve pokojne Žudije u župnoj crkvi Našašća sv. Križa, a nastavlja se s večerom u MK Okitu.

Slijedećeg dana, na Cvjetnicu, na Trgu dr. Franje Tuđmana je blagoslov grančica na Trgu dr. Franje i nakon toga sv. Misa. Isti dan u Imotskom je prikazanje Muke Isusove na kojoj sudjeluju čuvari Božjega groba iz Imotskog zajedno sa vodičkim Žudijima uz još preko 500 kostimiranih glumaca u vrlo dojmljivom ambijentu bez javne rasvjete, samo uz svjetlost baklji i svijeća.

Na Veliki ponedjeljak 10.04. započinje slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi koje će biti završeno u srijedu, a kojem mogu prisustvovati zainteresirani posjetitelji.

IMG_0937.JPG

Kulturni dio manifestacije održat će se u večernjim satima na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu.

Pod nazivom “Hodočašća kroz putopis i fotografiju” u ponedjeljak 10.04. od 19:30 u Gradskoj knjižnici Vodice bit će održana dva događanja: predstavljanje knjige „Danteov hodočasnik”, autorice Blaženke Bagarić i izložba fotografija sa „Vodičkih festivala Žudija” kroz proteklih nekoliko godina, autora Hrvoja Jelavića.

Predstavljanje knjige „Danteov hodočasnik”, autorice Blaženke Bagarić, inače rođene Vodičanke, gdje je u trideset i tri „prozorčića” iz Rima, koje je autorica između 2001. i 2006. godine objavljivala u Kršćanskoj obiteljskoj reviji „Kana”, donesen doživljaj Rima u kojem je autorica živjela u spomenutome razdoblju, a koji su obilježili Crkvu i svijet. Tako ona bilježi smrt pape Ivana Pavla II, izbor pape Benedikta XVI, proglašenje nadbiskupa Bozanića kardinalom, izložbu arheoloških dragocjenosti Augusteuma iz hrvatske Narone u Vatikanskim muzejima, koncert zbora i orkestra Ruske armije u Dvorani Pavla VI. kao i niz drugih događaja koji u nizu „prozorčića” tvore zasebnu cjelinu.

Izložba fotografija sa „Vodičkih festivala Žudija” kroz proteklih nekoliko godina, autora Hrvoja Jelavića, zaposlenog u agenciji Pixsell. Autor je vjeran pratitelj svih festivala na kojem svojim aparatom bilježi razne zanimljivosti i iz godine u godinu svjedoči ovom jedinstvenom događanju u Hrvatskoj, a i šire, pišu infovodice gdje možete provjerite kompletan raspored događanja.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.