Proglašenjem pobjednika završen 57. Festival hrvatskih kazališnih amatera

Svečanom završnicom i dodjelom nagrada u vodičkom Kulturnom centru večeras je završeno 57. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koji već 57 godina prezentira najbolja dramska ostvarenja hrvatskih amaterskih kazališta i udruga.

Nakon šest festivalskih dana, dva grada domaćina i 24 odigrane najbolje amaterske predstave, najboljom predstavom u cjelini proglašena je ‘Grad sjena’ Davora Mojaša u izvedbi Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika. Za nastup na Razglednici 7 Hrvatskog sabora kulture odabrane su predstave ‘Paralele’ u izvedbi Teatra Scena iz Rijeke i ‘Sutra pripada meni’ u izvedbi Bjelovarskog kazališta.

festival kazaliste

Festivalu su prethodile županijske smotre i selektiranja koja su pratili izbornici Festivala  Jasen Boko, dramaturg, Igor Ružić, kazališni kritičar, Dubravka Crnojević-Carić, glumica i redateljica, Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, Joško Ševo, glumac, Ozana Iveković, dramska pedagoginja, Robert Raponja, redatelj te Alen Biskupović, teatrolog i kazališni kritičar.

Svih šest festivalskih dana budno je pratilo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja, Robert Raponja, kazališni redatelj i pedagog

i Mirta Zečević, glumica, članica ansambla Drame HNK Zagreb, a prema njihovoj odluci u svečanoj završnici proglašene su nominacije i dobitnici festivalskih nagrada.

fhkj

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je Studentskom teatru Lero iz Dubrovnika za predstavu Davora Mojaša ‘Grad sjena’. Nagradu za najbolju režiju dobio je Silvio Stilinović za režiju predstave ‘Maturanti’ Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod, dok je za najbolji novi dramski tekst nagrađen Danko Ronta za tekst predstave ‘Cigan’ u izvedbi Dramske sekcija KUD-a ‘Đeram’ Viljevo. Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Vanja Čiča za ulogu Trice u predstavi ‘Maturanti’ SKM-a Slavonski Brod, a za glavnu mušku ulogu nagrađen je Vedran Vitez za ulogu Ognjena u predstavi ‘Doktor Wong’ Teatra Gaudeamus KNAP. Mila Knezović dobila je nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za ulogu Ester u predstavi ‘Veronikin rubac’ Dramske udruge Proložac, a Lovro Rimac nagrađen je za najbolju mušku sporednu ulogu Fulira u predstavi ‘Tko pjeva zlo ne misli’ PAX-ića iz Samobora.

zeljko tutnjeviv

Nagrada za njegovanje kulturne baštine pripala je Kazališnoj amaterskoj družini POU-a Vrbovec za predstavu ‘U ime oca, sina i strica ili kak je Junk Vrbovca dobil’ Darka Vidovića.

Nagrada za inventivnost dodijeljena je Češkoj besedi Sisak za predstavu ‘Novi doživljaji dobrog vojnika Švejka’ J. Hašeka u režiji Silvije Vadla.

Povjerenstvo je dodijelilo i Posebne pohvale. Za pedagoški rad nagrađena je Tatjana Mesiček, kolektivna igra u predstavi ‘Sutra pripada meni’, te vizualni identitet predstave ‘Paralele’.

Za nastup na Razglednici 7. Hrvatskog sabora kulture odabrani su  ‘Paralele’ Nikole Šubića u izvedbi Teatra Scena iz Rijeke, kao i ‘Sutra pripada meni’ u izvedbi Bjelovarskog kazališta.

Pokroviteljstvo i materijalnu potporu 57. Festivala HKA u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osiguralo je Ministarstvo kulture RH, a njegovu realizaciju materijalno su pomogli i Šibensko-kninska županija, Grad Vodice, Turistička zajednica grada Vodica, Grad Pazin i Turistička zajednica Središnje Istre. Vrijednu suorganizaciju i ove godine pružili su POU Pazin, POU Vodice te Maistra kao suorganizator i sponzor.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.