Rakija od maslina vodičke obitelji Tomić zlatna na Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika

Sigurno znate da se likeri i rakije mogu napraviti od raznih voćki. Da se može napraviti rakija od maslina malo ljudi na ovom području zna. Obitelj Tomić iz Vodica ne samo da je napravila vrhunsku rakiju od maslina već je za svoj proizvod nagrađena zlatnom medaljom na 2. Međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana Intrada koja se održala u Splitu ove godine, prenosimo s portala Info Vodice.

Obitelj Tomić, otac Ljubo, majka Slavica zajedno sa svojim sinom Adamom doselila se u Vodice iz Banja Luke prije 22 godine.

Kako su uvijek bili radišna i vrijedna obitelj, rad u polju im nije bio stran. Više od 10 godina pomagali su svojem prijatelju u Tisnom oko maslinika, a zahvaljujući poticajima 2006. godine kupili su i podigli svoj maslinik na području Kovče u zaleđu Vodica u kojem su zasadili dvjesto stabala maslina. Do sada su bili dobitnici nekoliko diploma za ekstra djevičanska ulja.

tomic

Ideja da proizvedu rakiju od maslina došla je sasvim slučajno, rekli su za Info Vodice.

– Kao i ostalim poljoprivrednicima na ovom području urod maslina prošle godine znatno je podbacio. Od količine ubranih maslina ne bi se dobilo puno ulja pa je moja žena Slavica došla na ideju da napravimo rakiju od maslina – rekao nam je Tomić Ljubo koji osim što je napravio rakiju od maslina, za svoje potrebe radi čaj od neprskanog maslinovog lišća.

– Izvorni recept rakije je s otoka Brača, a kako smo već pekli rakiju od šljive dok smo živjeli u Banja Luci iskustva nije manjkalo te smo uz doradu izvornog recepta proizveli svoju, koja je dobila zlatnu medalju na ovogodišnjoj manifestaciji u Splitu.

– Sam proces proizvodnje i pripreme traje više od mjesec dana s tim da je bio problem naći kotao za rakiju s mješalicom jer kod proizvodnje rakije od košpičastih plodova potrebno je miješanje dropa – rekao nam je Ljubo

Kako i dalje misle proizvoditi nagrađivanu rakiju odlučili su kupiti kotao za pečenje rakije te se prijavili na Javni poziv Grada Vodica za dodjelu potpora vlasnicima OPG-ova.

-Vrlo je pohvalno što je Grad u svom proračunu osigurao poticajna sredstva za OPG-ove jer će im time zasigurno pomoći u njihovom bržem razvoju i u ostvarivanju boljih rezultata – zaključio je na kraju Tomić Ljubo

Obitelji Tomić, a posebno najmlađem članu Adamu koji je preuzeo i vodi OPG želimo puno uspjeha u daljnjem radu.

Izvor/Foto: Info Vodice

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.