Raspisani natječaji za izgradnju zaobilaznice Vodice

Hrvatske su ceste raspisale natječaje za građevinske radove, radove na izgradnji temelja i izgradnji površinskog sloja Zaobilaznice Vodice čija je procijenjena vrijednost gotovo 60 milijuna kuna. Također je raspisan i natječaj za uslugu nadzora vrijednosti 2,5 milijuna kuna. Otvaranje natječaja je dogovoreno za 18. prosinca, pa bi se s radovima trebalo početi u prvom kvartalu slijedeće godine. Izgradnja bi trebala trajati oko sedam mjeseci što znači da bi Vodice novu zaobilaznicu mogle imati već krajem  2016. godine.

Obilaznica Vodice jedan je od tri projekata koje je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prepoznalo kao važno i dobro pripremljeno za sufinanciranje iz fondova EU, pa je tako i uvršteno u Operativni program Promet 2007.-2013.
Zaobilaznica će u 80% iznosu biti financirana europskim novcem dok se preostali dio financira iz proračuna Hrvatskih cesta, odnosno državnog proračuna. Njezinom izgradnjom rasteretit će se magistralni pravac D8 koji je razvojem i širenjem grada postao gradska ulica na kojoj se miješa lokalni i tranzitni promet pa su upravo stoga česta zagušenja, zastoji i prometne nesreće na ovoj dionici jadranske magistrale, posebice u ljetnim mjesecima.

Hrvatske ceste d.o.o. su naručile izradu Studije opravdanosti za zaobilaznicu Vodice koja je predstavljena prošloga petka i čija je izrada stajala gotovo pola milijuna kuna, a koja je također sufinancirana europskim novcem i to u iznosu od 85%.

Također, Hrvatske su ceste putem Ureda državne uprave otkupile zemljište i isplatile dosadašnje vlasnike nekretnina u Srimi i Vodicama potrebne za izgradnju zaobilaznice dužine 5.1 km.

Kapitalni projekt Zaobilaznice Vodice u cijelosti se financirana bespovratnim europskim i državnim sredstvima, a svojom će realizacijom, osim što će uvelike poboljšati sigurnost, prohodnost i kvalitetu prometa, znatno doprinijeti daljnjem razvoju Vodica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.