Ravnatelj upozorio da su Vodice prerasle postojeću školu

U vodičkoj osnovnoj školi nema prostor za dnevni boravak, nedostaju adekvatna garderoba i čajna kuhinju. Zato je već sada potrebno razmišljati o gradnji nove škole ili nadogradnji stare kako bi škola pružila najbolje moguće načine obrazovanja za naše učenike i istovremeno ih pripremila za život i rad. Na taj problem ukazao je i ravnatelj OŠ Vodice Grgo Friganović na javnom izlaganju prijedloga IV izmjena prostornog plana Grada Vodica, piše portal InfoVodice.

– U prijašnjim Prostornim planovima zatražio sam da se stavi markica za izgradnju nove škole ili da se u urbanističkom planu može proširiti sadašnja škola. Na moje iznenađenje, dobiven je odgovor da se školi odobrava izgradnja jednog kata. Međutim Državni pedagoški standard tu odluku je opovrgnuo i anulirao, rekao je Friganović.

Predložio je da se u novim Izmjenama PPGV u građevinskoj zoni u predjelu Stablinac stavi ‘markica’ za još jednu školu.

– Ova sadašnja škola nije predviđena za ovoliki broj učenika, a i ne idemo prema Europi s ovakvim standardom. S još jednom školom dobio bi se cjelodnevni boravak djece, rasterećenje djece i roditelja. Vodice kao Grad prijatelj djece ovim činom ima priliku pokazati da je stvarno prijatelj djece, zaključio je Friganović.

skola vodice2

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, imovinu i prostorno planiranje Tina Bosotin izrazila je zadovoljstvo što je ravnatelj svjestan da našoj djeci u školi treba omogućiti dodatne sadržaje, kako bi pratili trendove i standarde drugih škola u našoj državi.

– Međutim, jako mi je žao što do Javnog izlaganja ravnatelj nije nikada došao do stručnih službi Grada, barem ne u vrijeme od kada ja radim u Gradu i taj problem nam prezentirao i zatražio pomoć u realizaciji. Moguće je da o tome ravnatelj pregovara sa svojim osnivačem, Šibensko-kninskom županijom, za što nemam o tome nikakvu informaciju. Grad Vodice podržava sve inicijative koje pridonose unapređenja kvalitete življenja naše djece pa tako i ovu, rekla je Bosotin.

Inače, prema važećem PPUG Vodica, moguća je gradnja građevina društvenih djelatnosti, među kojima i škola na svim dijelovima građevinskog područja naselja, prema uvjetima i kriterijima propisanim prostornim planom. Ishođenje dozvola i gradnja je moguća direktno temeljem PPUG-a ili kroz izradu urbanističkog plana uređenja, a lokacijske i/ili građevinske dozvole se ishode temeljem PPUG-a ili UPU-a.

– Kad se steknu uvjeti za gradnju nove škole, a uz prethodno rješavanje imovinsko pravnih odnosa, a to se odnosi na kupnju terena ili osiguranje lokacije na zemljištu u vlasništvu škole, odnosno Županije, važeći planski dokument omogućava izradu dokumentacije i ishođenje dozvola za gradnju. Određivanje konkretne lokacije u PPUG-u za novu školu u ovom trenutku nije nužno, a istim bi se prejudicirala lokacija, koju možda i nije moguće imovinski jednostavno riješiti te time bi se suzio spektar mogućih, potencijalnih lokacija unutar cijelog neizgrađenog građevinskog područja Vodica, objasnila je Tina Bosotin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.