Tko treba očistiti i sanirati posljedice na trgu pred crkvom i kampanelom nakon ‘Vodičke fešte’?

Već nekoliko godina koliko sam župnik u Vodicama primjećujem da nakon „Vodičke fešte” 4. kolovoza, sutradan na trgu ispred crkve i kampanella ostaju tragovi i posljedice „razuzdane zabave” koja traje do kasnih jutarnjih sati a organizirana je ispod Kampanela.

I ako sam upozoravao i prije odgovorne na ovaj problem, ništa se nije promijenilo. Svake godine se isto događa, nakon fešte na crkvenim objektima i trgu ispred crkve i kampanela ostaju prljavi tragovi koji narušavaju dostojanstvo sakralnog i kulturnog objekta i nisu lijepa slika našeg turizma

Ove godine, nakon pet godina uzastopnog ponavljanja i istog stanja, smatrao sam svojom odgovornom i moralnom dužnošću, kako bi zaštitio dostojanstvo crkve kao sakralnog i kulturnog objekta, javno istupiti i reagirati.

Pitamo se tko je odgovoran za ovakvo stanje i događaje nakon Vodičke fešte? Ako se fešta već organizira u svrhu promocije turizma, te Organizatori imaju pravo organizirati glazbene događaje do kasnih jutarnjih sati u blizini crkve i crkvenih objekata, čija je odgovornost za stanje nakon fešte i tko bi trebao očistiti i sanirati posljedice koje vidimo dan kasnije? U uređenom društvu i sustavu uz prava koja neki traže, postoji i odgovornost i dužnosti da bi društvo normalno moglo funkcionirati.

Neprikladna je (sramotna) slika za grad da je trg ispred crkve i kampanela u središtu sezone, osobito ove godine o 20. obljetnici „Oluje” kada Domovina slavi svoj najveći blagdan i Dan pobjede, zahvalnosti i branitelja ovako neuredan. Crkva i župa nikada nisu bježali od odgovornosti, ako treba, a to gospođe koje uređuju crkvu često i čine, oprati ćemo sami i urediti javnu površinu, iako nismo organizatori fešte i glazbenih događaja u blizini crkve nakon kojih ostaju ovakve posljedice.

Župnik don Franjo Glasnović

infovodice

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.