U Bulićima proslavljen blagdan sv. Antuna pustinjaka

U  Bulićima  koji pripadaju župi sv. Mihovila Lišane proslavljen je u srijedu, 17. siječnja  blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulić. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Luka Banić. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne ‘vukšićke mise’ mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića.

Crkva svetog Antuna Pustinjaka u Buliću podignuta je g. 1892.-94. na temeljima srednjovjekovne crkve sv. Kate, koja je oko 1727.g. promijenila titular u sv. Ante. Najnovija obnova počela je 1988. godine. Srušen je zvonik na preslicu i pred sam Domovinski rat podignut novi. Crkva je u Domovinskom ratu do temelja porušena, a oba zvona su odnesena. Godine 1999. započela je na istom mjestu izgradnja nove crkve, zvonika sa novim zvonima, a dovršena je 2003.g. Ispred crkve Sv. Antuna 2013. g. postavljeno je poprsje don Petru Nakiću, poznatom svjetskom graditelju crkvenih orgulja koji je rođen u Buliću.

Na kraju mise župnik fra Luka Banić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali na svečanoj misi. Domaćini Bulićani su nakon mise zapalili svijeće na grobovima svojih najmilijih a svetkovanje nebeskog zaštitnika, zajedno sa mnogobrojnim gostima nastavila se po obiteljima, uz bogati blagdanski stol, prenosi Info Vodice.

 

foto:Marko Ledenko-Mane

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.