U Vodicama predstavljen pilot projekt: Dronovima će se pratiti zdravlje nasada maslina

U vodičkom hotelu Olympia danas je održana manifestacija međunarodnog karaktera ‘Dani mladog ulja u Dalmaciji’.

Manifestacija natjecateljskog karaktera okupila je veliki broj sudionika koji su osim natjecateljskog dijela, imali prilike poslušati i zanimljiva predavanja.

masline2

U sklopu predavanja, predstavnici šibenske tvrtke ‘Kocka’ i tvrtke ‘Vectrino’ iz Rijeke mnogobrojnoj publici su predstavili mapiranje i analizu maslinika korištenjem novih tehnologija (NDVI). Riječ je o sustavu snimanja maslina tehnologijom 360 stupnjeva putem dronova koji, osim funkcije snimanja, imaju i funkciju zaprašivanja maslina.

Vlasnici nasada maslina primjenom moderne tehnologije mogu pratiti svoje masline putem aplikacije na pametnom telefonu čime su troškovi izlaska na teren znatno racionalizirani.

Putem ovog projekta, istaknuo je Josip Rukavina iz Vectrina, uspostavit će se jedinstvena baza podataka u koju će za svaku maslinu unositi podaci o stanju, metodama održavanja i preporukama stručne osobe za svako stablo.

masline3

Važnost ove tehnologije leži i u činjenici što u Hrvatskoj ne postoji jedinstveni sustav praćenja maslina, a samim time ne postoje točni podaci koliko ih ima u Hrvatskoj. Ova tehnologija je idealna za izradu jedinstvenog katastra maslina budući da je maslinarstvo bitna poljoprivredna grana ovog podneblja.

Predstavnici tvrtke ‘Kocka’ ovim su putem predstavili i izvore financiranja ovakvog tipa tehnologije za subjekte upisane u poljoprivredne registre. Kako je istaknula Mirna Vulin iz Kocke, poljoprivrednicima su na raspolaganju fondovi koji financiraju ovakve projekte.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.