Ulice i trgovi starih Vodica temeljito će biti obnovljeni i uređeni

Projektanti Studija XXL iz Zagreba s kojima je Grad Vodice potpisao ugovor o izradi Projekta stare gradske jezgre i Ulice Dulcin, nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Vodica Nelkom Tomić, obišli su, zajedno s predstavnicima Grada Vodica, gradsku jezgru kako bi i u samom prostoru utvrdili obuhvat projektnog zadatka.

Potreba izrade tog projekta nametnula se iz više činjenica i problema koji se s razvojem Vodica pojavljuju. Stara kulturno-povijesna jezgra Vodica je po svom karakteru, namjeni i obliku vlasništva, javna, izrazito urbana cjelina u kojoj su izraženi infrastrukturni i prometni problemi, ali koja, zbog svog kulturno-povijenog značaja te uloge koju preuzima osobito u ljetnim mjesecima, kada postaje pješačka zona, ima naglašeni društveno-socijalni značaj.

Kako bi se stvorio jedinstven i prepoznatljiv gradski prostor koji će biti žarište, mjesto susreta, održavanja kulturno-umjetničkih manifestacija i posebnog vizualnog doživljaja, potrebno je obogatiti prostor novim urbanim intervencijama i upotpuniti ga trajnim i privremenim sadržajima ugostiteljske i obrtničke namjene, poštujući pri tom kulturno-povijesno nasljeđe i tradiciju i običaje građana.

stara-jezgra-vodice

To je moguće postići popločenjem cijelog prostora, prethodno sanirajući i rješavajući problem odvodnje oborinskih voda, postavljanjem urbane opreme, organizacijom prometa i parkirnih mjesta. Stoga je potrebno dobro promisliti i osmisliti kontinuirane pješačke površine, definirati prometne površine te uspostaviti režim korištenja prostora s obzirom na specifičnosti godišnjih doba i frekvenciju ljudi u tim razdobljima. Također treba odrediti veće površine za održavanje manifestacija gdje će se prema potrebi moći montirati pozornica i osmisliti gledalište. Posebno je potrebno promisliti o vrstama i načinima popločenja, odabiru urbane opreme, o hortikulturnom uređenju te o sustavu informiranja, urbanih oznaka i turističke signalizacije.

Ugovorom sa Studijom XXL obuhvaćeni su poslovi: izrade idejnog rješenja, glavnih i izvedbenih projekta te tendera za izvođenje radova, ishođenje posebnih uvjeta građenja, ovjere parcelacijskih elaborata i potvrde glavnog projekta, a sve nakon utvrđivanja geodetsko-katastarske podloge i izrade elaborata postojećeg stanja. Grad Vodice će nakon toga ishoditi građevinsku dozvolu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.