Umjesto odlagališta Vodičani će do svibnja imati saniranu i uređenu zelenu površinu od 3,6 hektara

Najkasnije za šest mjeseci trebalo bi biti sanirano i uređeno vodičko odlagalište Leć koji je s radom prestalo prije dvije godine. Sanacija se provodi in-situ metodom tako da će na saniranom odlagalištu biti ugrađen površinski pokrovni sloj uz sustave otplinjavanja i odvodnje oborinskih voda. Bivše odlagalište u konačnici će biti ograđeno ogradom visine 2 metra, ozelenjeno i bit će napravljen protupožarni put. Riječ je o 3,6 hektara površine od Vodica udaljene oko četiri kilometra.

Troškove izvođenja radova sanacije, nadzora radova, tehničke pomoći u provedbi projekta i promidžbenih aktivnosti sufinanciraju Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost projekta je nešto više od 16 milijuna kuna od čega je skoro 13 milijuna osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a maksimalno 1,5 milijuna kuna dat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

‘Projekt sanacije od iznimne je važnosti jer se njegovom provedbom umanjuju emisije štetnih plinova, umanjuje negativni utjecaj na tlo i vodu te pozitivno utječe na zdravlje ljudi i kvalitetu života, a njegovom realizacijom Grad Vodice želi svim svojim građanima osigurati suvremeni i ekološki osviješteni grad’, poručila je gradonačelnica Vodica Nelka Tomić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.