Upoznajte vodičke volontere, ljude koji nesebično daruju svoje vrijeme i znanje

infovodice

Slobodno vrijeme je, u našem ubrzanom životnom stilu, postalo vrlo dragocjena kategorija i svi ga želimo što bolje iskoristiti. Obično to činimo opuštajući se, nastojeći udovoljiti vlastitim željama i potrebama. Međutim, među nama ima i onih koji svoje dragocjeno slobodno vrijeme koriste kako bi doprinijeli zajednici, pomažući drugima, ne primajući za taj posao nikakvu naknadu. Oni su volonteri.

Riječ volonter dolazi od latinske riječi voluntarius što znači dobrovoljan, a označava osobu koja ulaže svoje vrijeme, trud, znanje i vještine i besplatno radi za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit.

Volonteri svojim angažmanom obogaćuju i oplemenjuju svaku zajednicu, a ima ih i u našoj. U Gradskoj knjižnici Vodice podučavaju djecu onome u čemu su dobri, pišu infovodice.

U popodnevnim satima u Knjižnici je vrlo živo. Osim korisnika koji dolaze vratiti knjigu ili posuditi novu, u Knjižnicu dolaze školska djeca na besplatne poduke iz predmeta koji im zadaju glavobolje. Najčešće je to matematika. Ali i fizika i kemija.

„Još dok je Knjižnica bila smještena u starom prostoru, organizirali smo razne besplatne radionice koje su održavali naši volonteri. Otkako smo se preselili u novu zgradu i imamo puno bolje uvjete, to se intenziviralo”, kaže knjižničar Ivica Bilan.

Škola šaha

Tako je nedavno pokrenuta i Škola šaha za najmlađe. Na ideju su došli spontano, malo je razradili i evo, realizirali. „Uz svesrdnu pomoć našeg dugogodišnjeg člana i vrsnog šahista, gospodina Slobodana Mačukata i kapetana Šahovskog kluba „Šibenik”, gospodina Branka Vlaića”, kažu nam u Knjižnici.

„Šah je igra koja, za razliku od drugih igara, ne počiva na instinktima, nego na razmišljanju. Šah djetetu pomaže da ranije postane biće koje razmišlja o životu. Matematika i šah su bliski, ali šah je u prednosti jer je u pitanju igra, a djeca u život ulaze igrom”, kaže matematičar i šahist, gospodin Slobodan Mačukat.

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.