Održane su XIII. Burnumske Ide

Uz Damira Urbana i Arijanu Čulinu sinoć se u amfiteatru Burnum slavila ljubavFoto: Infovodice
Kada kolovoz pokuca na vrata, vrijeme je za tradicionalnu rimsku svetkovinu punog mjeseca, a gdje drugdje nego u jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu.

Devetu godinu zaredom, Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ organizirala je Burnumske Ide, sajamsku glazbeno-scensku manifestaciju kojom oživljava običaje iz vremena starih Rimljana, prije dvije tisuće godina, dok su živjeli i službovali upravo na ovim prostorima.

p1170320copy.jpg

Tema ovogodišnjih Ida bila je – ljubav. Iako su Rimljani, zahvaljujući jakoj vojsci, bili samouvjereni vladari zapadnoga svijeta, ljubav je, ipak, jača pokretačka sila. Poznati kao ljubitelji svetkovina i vina, na ulazu u vlastiti dom prolazili bi strogu kontrolu je bi ih supruge na kućnome pragu ljubile kako bi vidjele koliko je njihov partner toga dana popio vina. I dvije tisuće godina poslije toga ljubav ostaje uvijek aktualnom temom.

Glazbeno-scenski program u amfiteatru otvorile su Arijana Čulina i Mirella Meić koje su izvele kabaret ‘Varaš ga, ne ostavljaš ga’ u kojem su na prepoznatljiv i duhovit način prikazale svoj pogled na komplicirane muško-ženske odnose. Potom je pozornicu amfiteatra preuzeo Urban sa svojom Četvorkom.

p1170539.jpg

Glazbeno-scenskom programu prethodio je tradicionalni sajamski dio na kojem su posjetitelji doživjeli način života starih Rimljana, prije svega kroz prezentaciju različitih zanata iz toga doba.

Ovogodišnja novost je i gastronomski troboj između muzeja s područja Šibensko-kninske županije, Radija Drniš i Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’, koji su antička jela spremali prema receptima dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić, piše portal Infovodice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.