Veliki jubilej: 20 godina vodičkog pjevačkog zbora Lira

Prije dvadeset godina, točnije 31. ožujka 1995. godine u vodičkoj Bažani održana je prva proba pjevačkog zbora Lira pod dirigentskom palicom gospođe Tatijane Roca. Stoga se taj datum slavi kao rođendan Lire. U kratkim crticama i kroz fotografije te skenirane novinske članke prisjetimo se 20 godina naše Lire.

PJEVAČKI ZBOR LIRA 1995 – 2015

Dugogodišnja želja za kontinuiranom pjevačkom kulturnom udrugom u Gradu Vodicama, započela se ostvarivati tijekom 1994. godine kada je Inicijativni odbor s podrškom Općinskog poglavarstva načelnika Rade Ivasa i prof. Gordana Alfireva započeo pripreme za osnivanje mješovitog pjevačkog zbora.

Početkom ožujka 1995. godine, održane su prve audicije pod ravnateljstvom prof. Nikole Bašića i prof. Diana Gaši. Od 67 kandidata koji su pristupili audicijama, njih 49 postalo je članovima novog zbora.

31. ožujka 1995. godine u vodičkoj Bažani održana je prva proba pod dirigentskom palicom gospođe Tatijane Roca.

Tridesetak dana kasnije, 03. svibnja 1995. godine, zbor prvi puta nastupa na svečanoj sjednici Općine Vodice, povodom Dana Općine u vodičkoj marini.

U svibnju 1995. godine, održana je osnivačka skupština na kojoj je utemeljen mješoviti pjevački zbor „Lira”.

30. svibnja 1995. godine u crkvi Sv. Križa u Vodicama u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske održan je prvi koncert Lire.

27. prosinca 1995. godine, Lira je održala prvi božićni koncert „Svim na zemlji” u crkvi Sv. Križa u Vodicama sa 12 skladbi.

Bio je to početak jednog kontinuiranog učenja, rada, pjevanja i druženja. Velikim zalaganjem i upornošću voditeljice Tatijane Roca i svih članova zbora uvježbane su brojne skladbe duhovnog, svjetovnog i opernog sadržaja.
Već u prvoj godini Lira ostvaruje svoje prvo gostovanje u Tribunju i u Murteru.

Slijedećih godina Lira gostuje skoro u svim mjestima naše županije. Priređuje koncerte u svim krajevima Hrvatske ostvarujući pri tome suradnju sa drugim zborovima i brojna prijateljstva.

Naši prijatelji postali su zborovi Libertas iz Dubrovnika, Lipa iz Osijeka, Petar Zoranić iz Zadra, Obrtničko pjevačko društvo iz Varaždina, Sv. Mihovil iz Šibenika, Zvon iz Dobrinja sa otoka Krka, Sv. Roko iz Zatona, Sv. Juraj iz Pirovca, Neuma iz Drniša…

Lira je bila učiteljica pjevanja i brojnim pjevačima koji su napustili pjevački zbor i okušali se u klapskom pjevanju. Tako su prve postave ženske klape Oršulice i muške klape Bunari činili uglavnom pjevači iz Lire. Nije bilo lako nastaviti rad kada zbor napusti par kvalitetnih pjevača ali je Lira unatoč problemima išla dalje.

U 2003. godini, Pjevački zbor Lira dobiva nagradu Grada Vodica za svoj rad i promicanje zborskog pjevanja.

za_info_vodice002.jpgLira u Rimu 1999.

LIRA DANAS
Od 43 pjevača koji su pristupili prvim probama, danas Lira broji tridesetak aktivnih članova. To su članovi koji redovno dva puta tjedno dolaze na probe i sudjeluju u radu zbora.
Od ožujka 2009. godine, zborom ravna dubrovčanin Ivo Lise, profesor violine na Muzičkoj školi u Šibeniku i voditelj nekoliko muških i ženskih klapa.

Lira priređuje desetak koncerata godišnje. Osim već tradicionalnih uskršnjih i božićnih koncerata te ljetnog koncerta „Ispod kampanela”, Lira sudjeluje i u svim svečanostima u organizaciji Grada Vodica.
Već treću godinu za redom Lira nastupa na susretu pjevačkih zborova u Pirovcu a prošle godine nastupila je i na 2. Festivalu zborske duhovne glazbe – Jubilate Deo u Drnišu.

Jednom godišnje Lira odlazi na gostovanja i upoznavanja sa drugim zborovima i gradovima.

Lira stalno surađuje i sa mladim glazbenicima. Nekada učenici Srednje muzičke škole u Šibeniku danas su to studenti Muzičke akademije ili njeni profesori.

Proslavljeni svjetski orguljaš Pavao Mašić, poznata šibenska solistica Ivana Krajina, studenti klavira Muzičke akademije u Zagrebu Sanja Mandić i Borna Erceg, studentica pjevanja Umjetničke akademije u Splitu Jelena Pletikosa i mnogi drugi.

Za Uskrs Lira priređuje praizvedbu Koncerne mise autora Borne Ercega studenta 1. godine Muzičke akademije u Zagrebu.

U izvedbi Mise sa Lirom nastupaju studentice solo pjevanja Umjetničke akademije iz Splita (Tea Požgaj, Valnea Vretenar, Jelena Pletikosa), maturantica glazbene škole Ivan Lukačić u Šibeniku Dajana Rak – smjer violina te prof. Tina Guberina iz glazbene škole Ivan Lukačić na orguljama.

IZVOR: InfoVodice.com

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.