VIDEO: Pola milijuna kuna iz vodičkog proračuna za nove pristupne staze

Grad Vodice uložit će gotovo pola milijuna kuna iz gradskog proračuna za uređenje poljskih i protupožarnih putova u svom neposrednom zaleđu. Ovim će se radovima očistiti zarasli poljski putevi do zapuštenih vodičkih polja, ali i nekih vrlo atraktivnih ostataka kulturne baštine.

Osigurat će se lakši pristup imanjima u Kozari, Kovči i Bilom Brigu i do sada teško dostupnoj Gradini na Rakitnici čija je gradnja započela početkom 16. stoljeća radi obrane od Turaka. Tvrđava je uspješno branila žitelje okolnih polja sve do 1571. godine kad ju osvajaju Turci, dovode jaku vojsku i naoružanje i odavde kontroliraju mletački dio prostora sve do definitivnog pada Osmanlijskog carstva u 17. stoljeću.

Otvaranjem prilaza Gradini dobit će se vrlo atraktivna staza za turiste, ljubitelje starina i boravka u prirodi, bicikliste, pješake i planinare. Grad planira očistiti i put od Kapelice Špiridun u neposrednoj blizini Rimske cisterne do Kapelice Pompeji.

Osim što će se ovim radovima osigurati pristup do sada nedostupnim poljima u slučaju požara, omogućit će se njihovim vlasnicima da dođu do svojih zapuštenih imanja, a sportašima i rekreativcima novi kilometri zanimljivih staza.

U video zapisu Ivana Kranjca “Izlet u povijest Vodica” možete saznati više o Gradini i Rakitnici.


Izvor: InfoVodice  foto: screenshot

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.