VIDEO: Vodičanin Željko Rak zasadio 150 stabala smokava: Predrasuda je da oko smokve nema puno posla

Smokva je najpristupačnija mediteranska voćka savršenih prehrambenih svojstava, a kod nas najčešće može naći kao pojedinačno stablo na krajevima polja. Malo je se koristi za pravljenje rakije, malo za sušenje, ali prave proizvodnje nema. Tek u zadnje vrijeme podižu se veći nasadi smokava i na našem području. Jedan takav nasad od 150 stabala smokava zasadio je prošle godine u listopadu Željko Rak zajedno sa svojom suprugom Živanom, sinovima Ivanom i Nikolom na svojem obiteljskom gospodarstvu u predjelu Vitrenice

Ideja o sadnji smokovika došla je od njihovog sina Ivana koji je i glavni pokretač, a ostali članovi obitelji rado su prihvatili njegovu zamisao i pomažu mu u radu, pišu InfoVodice.

IMG_3966_Custom.JPG

– Odlučili smo zasaditi smokve smatrajući da je smokva nepravedno zapostavljena jer svi znamo da je smokva kroz povijest othranila generacije. Teren smo okrčili, očistili i prošle godine u listopadu zasadili 150 stabala smokava. Nasadnik je višesortni pa tako je zasađena Bružetka, Bjelica, Zamorčica i Petrovka – rekao nam je Željko Rak

IMG_3963_Custom.JPG

– Predrasuda je da oko smokve nema puno posla međutim ona zahtjeva kontinuirani rad tijekom cijele godine. Treba je okopavati, dva puta godišnje gnojiti, a ako dođe sušna godina treba je zalijevati. Nadamo se da će se smokve uspješno razvijati i za četiri do pet godina očekujemo puni rod od 4 do 6 tona smokava. Tada planirano kupiti sušaru jer na onaj klasičan način sušenja “na odorima” toliku količinu smokava nemoguće je osušiti. Pored sušenih smokava, smokve ćemo plasirati na tržište i u svježem stanju, a nije isključena mogućnost proizvodnje džemova i slastica od smokava – rekao nam je na kraju Željko.

Izvor/foto: InfoVodice

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.