VIDEO/FOTO: Pogledajte kako će izgledati vodički Trg kneza Branimira i ocijenite ga

Gotovo je Idejno rješenje II. faze uređenja središnjeg gradskog parka na Trgu kneza Branimira u Vodicama.

Grad Vodice poziva sve zainteresirane građane da svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja dostave putem elektroničke pošte na adresu: tina.bosotin@grad-vodice.hr do 15. rujna 2015. godine.

Pogledajte idejno rješenje:


Predloženo idejno rješenje koje je izradio poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić, uzima u obzir društvenu, povijesnu i ambijentalnu vrijednost koju ovaj nekada središnji gradski prostor ima u životima i sjećanju Vodičana. Stoga se prilikom njegove izrade osobita pozornost posvetila očuvanju postojećih kvaliteta, sjenovitog zelenog prostora gdje stanovnici rado uzimaju predah u vrućim ljetnim sparinama, uklonjeni su elementi kojima je parkovni ambijent degradiran i stvorene su nove vrijednosti u skladu sa suvremenim načinom života.

Projektom se zadržavaju gotovo sva postojeća stabla koja imaju ne samo ambijentalnu nego i nezamjenjivu memorijsku vrijednost. Tako će se kreirati novi ambijent kao autentični vodički park nepretencioznog mediteranskog ozračja, ali bez ograda i s novom organizacijom prostora kojom će se dobiti na otvorenosti i pristupačnosti.

Vodice trg kneza branimira1

Park je snažno obilježen temom vode pomoću više kružno oblikovanih plitkih zdenaca koji su sporadično smješteni po opločenoj plohi, a koji neodoljivo podsjećaju na stare Vodice pune bunara, izvora i vrulja zbog kojih je grad nastao baš ovdje i zbog kojeg nosi svoje ime. Ovi su zdenci s raznim efektima, brzog vrtloženja i kinetičke svjetlosne igre najbolja metafora Vodica.

Bunari koji nisu samo oku ugodni, već služe i kao rashladni bazenčići u vrućim ljetnim danima, izbor dječjih igrala: brežuljci s rupama za skrivanje, podna crtača ploča, rotirajući disk, playtop ploha s kuglama, zdenac za skakanje, potiču dječje motoričke aktivnosti i izazivaju interakciju s posjetiteljima. Obodni rub parka zamišljen je kao urbana kaldrma od vapnenačkih kamenih kocaka položenih u koncentričnom slogu.
Prilikom izrade rješenja posebno se pazilo na noćni ugođaj pa tako u parku postoje tri različita tipa rasvjete koji daju intiman ugođaj.

Vodice trg kneza branimira2

Dva postojeća spomenika mogu se integrirati u novo prostorno rješenje tako da najveći zdenac postane spomenik vatrogascima s imenima preminulih urezanima u kameni obod, dok se spomenik Kamilu Pamukoviću može postaviti izdvojeno, ovisno o mišljenju većine građana.

Na kraju, treba spomenuti da se prilikom izbora materijala posebno pazilo na njihovu rezistentnost, otpornost na vandalizam i razne vanjske utjecaje te da održavanje novog parka neće biti prezahtjevno.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.