Vodičani prosvjedovali protiv postavljanja bazne stanice: ‘Vaša fasada nije važnija od naših života’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stotinjak Vodičana danas je održalo mirni prosvjed protiv postavljanja bazne stanice teleoperatera na krovu zgrade u ulice Roca Pave koja se nalazi između vodičkog autobusnog kolodvora i ambulante. Prosvjedni skup Građanske inicijative organiziran je s ciljem da se ukaže na jasno protivljenje stanara okolnih ulica postavljanju repetitora.

– Zračenje  bazne stanice je najveći razlog zbog kojega se protivimo njezinom postavljanju. U zadnje vrijeme se zračenje spominje u smislu elektrosmoga, a da bi bili načisto i pojasnili stvar ljudima, evo o čemu se radi. Mobitel zrači za otprilike dva volta, ovisno o modelu, a bazna stanica ima dozvoljeno 24 volta na frekvenciji mobitela. To znači da ukoliko se ovdje postavi bazna stanica, ona će zračiti u čekaonici pedijatrije koja se nalazi u blizini pet do osam puta jače nego što zrači mobitel. To govori koliko će biti djeca koja su najugroženija skupina biti ugrožena samo dok čekaju u ambulanti pedijatrije -kazao je Auro Friganović iz Građanske inicijative.

Prema studiji iz 2011. Svjetska zdravstvena organizacija to je zračenje svrstala u skupinu 2B i proglasilo  je elektromagnetske valove kancerogenim, istaknuli su, a  svi teleoperateri pokušavaju zaobići tu činjenicu i tvrde da to nije baš tako.

prosvjed vd

Organizatori mirnog prosvjeda iz Građanske inicijative nedavno su pokrenuli i peticiju koju je potpisalo stotinjak stanara susjednih kuća, a transparentima ‘baznim stanicama nije mjesto u blizini pedijatrije’, ‘ne želim dobiti rak’ i ‘vaša fasada nije važnija od naših života’.Peticiju su predočili vodičkoj gradskoj upravi gdje su im kazali kako je za izdavanje dozvole nadležan županijski Ured za prostorno uređenje.

– Grad Vodice nema direktne ingerencije i ne može utjecati na postavljanje takvih stanica, to je u nadležnosti Županije koja bi morala djelovati prema PP Grada Vodica kazali su nam iz Grada. Iz Županije su odgovorili da nisu zaprimili nikakav zahtjev, što upućuje na to da bi se bazna stanica postavila, a tek naknadno bi se tražili potrebni dokument – rekao je predstavnik Građanske inicijative Boris Juričev Martinčev.

prosvjed vd1

Osim predstavnika Građanske inicijative na ovom prosvjedu svoje stavove i mišljenja protiv postavljanja bazne stanice iznijeli su i drugi mještani.

Neki od okupljenih prosvjednika kazali su kako stanari te zgrade žele postaviti baznu stanicu samo kako bi im se obnovila fasada, a transparentom ‘vaša fasada nije važnija od naših života’ poručili su da su zabrinuti za vlastito zdravlje zbog eventualnog zračenja.

– Zanimljivo je to da teleoperater TELE 2 na svojim službenim stranicama iznosi da su Vodice pokrivene u potpunosti sa svim generacijama od 2G,3G i 4G tehnologije i mobilne telefonije i sad se postavlja pitanje zašto u centru Vodica u blizini ambulante i pedijatrije postoji potreba za novim odašiljačima. Zanimljivo je i to kako se rade ti odašiljači, sve je to unutar kućišta koje je zatvoreno i pitanje je što će sve biti postavljeno unutra -kazao je Branimir Juričev Grginov, stanar kuće u susjedstvu zgrade na kojoj bi trebao biti postavljen odašiljač.

Opunomoćenik stanara zgrade Ante Grbac, koji inače obnaša funkciju predsjednika Nadzornog odbora tvrtke ‘Odašiljači i veze’, već ranije je kazao kako ima 78 posto potpisa suglasnosti stanara zgrade za postavljanje bazne stanice te je istaknuo kako će postavljena bazna stanice biti 12 metara iznad bilo koje nekretnine u krugu od 200 metara i da zračenje ne može štetno utjecati. U svakom trenutku stanari u zgradi i okolici mogu naručiti od HAKOM-a mjerenje zračenja, kazao je.

–  Razina zračenja koja je dozvoljena u RH je tri puta manja nego u EU. Isto tako,  zračenje antena je puno manje nego zračenja mobilnih uređaja, a svima nama bi trebalo biti u interesu da takvih antena ima što više, jer što je mobilna stanica dalje, naši mobilni uređaji zrače više kako bi uhvatili signal. Postavljena bazna stanica bit će 12 metara iznad bilo koje nekretnine u krugu od 200 metara, tako da zračenje neće nikome smetati, a i sami ne bi pristali na postavljanje iste da nismo uvjereni u to jer u istoj zgradi i živimo – kazao je Grbac.

prosvjed vd3

prosvjed vd4

Zadnjih 4-5 godina muku mučimo u pokušajima da riješimo ovo ruglo od zgrade u kojoj živimo, kazao je Grbac za Infovodice.

– Naime, stanari koji su pokrenuli peticiju su isti stanari koji su prošle godine odbili ponudu jednog uglednog vodičkog poduzetnika da uredi fasadu zgrade u zamjenu za pravo nadogradnje jednog kata na zgradi i to isključivo iz osobnih interesa jer svojataju krov zgrade na kojem bi bazna stanica trebala biti postavljena. Zgrada je opasna po život i zdravlje ljudi, sa nje nedavno otpao komad betona težine dvadesetak kilograma i samo je stvar sreće što nitko nije u toj situaciji nastradao. Sva dobivane sredstva od antene će ići isključivo u vanjsko uređenje zgrade i saniranje postojećih oštećenja- rekao je Ante Grbac te zaključio kako su spremni na dijalog sa susjedima te da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća angažiraju neovisni stručnjaci koji će mjerenjima dokazati da ne postoji nikakva opasnost za susjede


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.