" "
Više

    " "

    Vodičanin Roko Skočić u Engleskoj radi kao menadžer kuhinje, a kolege je oduševio zecom na babin način

     

    Vodičanin Roko Skočić rodno je mjesto prije tri godine zamijenio Birminghamom u Engleskoj gdje je upisao University Collage Birmingham (UCB), smjer Culinary arts management.

    Nedavno je diplomirao, a kako je u razgovoru za portal Infovodice kazao, u Englesku je otišao neplanirano.

    – Puklo me! U srednjoj školi imali smo predavanje na kojem nam je bio predstavljen taj program i ja sam došao kući te rekao svojima – ja idem!

    Prve dvije godine školovanja, Roko je boravio više u kuhinji gdje je kako i sam naziv smjera govori izučavao kako pripremiti i prezentirati određeno jelo. U međuvremenu je boravio i godinu dana u Irskoj gdje se specijalizirao za kuhinju glavnih jela. Treću godinu je težište bilo na samom menadžmentu, a nakon diplome odlučio je master program staviti na pauzu kako bi počeo raditi i sakupljati iskustvo u samom poslu.

    Najvrjednije što je tijekom svog školovanja u Birminghamu naučio su vještine menadžmenta, financije, kriteriji po kojima se određuje cijena određenog jela, poslovanje s profitom, na što se sve treba paziti da gost bude zadovoljan u svim segmentima te da se prema svakom gostu odnosi na jednaki način.

    Trenutno radi u Millers Hotelu u gradiću pored Birminghama kao kitchen manager.

    – Kao kitchen manager brinem se o namirnicama, radnim zadacima kolega i općenito svemu što je potrebno da kuhanje i priprema jela teče glatko’, objasnio je Roko i ističući kako u njegovom poslu vlada politika: ‘Služba je služba, a družba je družba’, odnosno s radnicima i kolegama mora biti profesionalan odnos.

    Odnos sa profesorima je s druge strane puno osobniji, jednom kada se postane student fakultet ostaje u kontaktu sa svojim studentima i nakon diplome. Kada bi, na primjer Roko ostao u jednom trenu bez posla, mogao bi se slobodno javiti UCB-u i oni bi mu pomogli sa svojim kontaktima u traženju novog posla.

    No, to Roku najvjerojatnije neće biti potrebno jer postoji velika mogućnost da postane glavni menadžer kuhinje u jednom od hotela u lancu hotela u kojemu trenutno radi.

    Svojim kolegama predstavio je domaća jela, i to zeca na babin način i sarmu.

    – Jako im se svidjelo jer oni nemaju takvu spizu, oni pripremaju jela najčešće na maslacu te puno koriste vrhnje za kuhanje – kazao je Roko koji smatra da ako se radi, može se svagdje dobro živjeti.

    U Engleskoj je lakše jer postoji više mogućnosti za napredovanjem, kaže, ali i kod nas i gore da bi se zaradilo mora se raditi i nema drugog načina.

    – Smatram da su kod nas cijene previsoke, većinom su svi krenuli na lovu i inače jeftinu dalmatinsku spizu kao na primjer blitvu naplaćuju previše. Stvar koju silno zamjeram poslodavcima je ta da kuhari rade bez slobodnoga dana. To mi jako smeta i zato ne bih došao raditi u Hrvatsku. Puno se novca okreće, pogotovo u sezoni i morali bi zaposliti još radnika da rasterete ljude – ocijenio je Roko domaću ponudu.

    U Hrvatsku se planira vratiti i otvoriti nešto svoje, ali tek kad prikupi dovoljno iskustva vani, kazao je za Infovodice.

    – Nakon što prikupim iskustvo vani i pomalo izgradim karijeru, cilj mi je vratiti se u Hrvatsku i otvoriti nešto svoje. No, ja ne volim puno planirati jer kada mi planiramo Bog se na te planove smije. Ja sa druge strane vjerujem u snove. Ako se ne ostvare onda vjerojatno postoji nešto bolje za mene, a ako se ostvare onda nastavim i dalje sanjati – zaključio je Roko.

    ( Foto Infovodice )

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela...

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu,...

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...

    Ne propustite još jedan odličan koncert u Azimutu....

    Nakon što je s Let 3 u subotu osvojio dva Porinova kipića, Dražen Baljak s Ministrantima stiže na koncert u Šibenik u petak 29....

    NAJNOVIJE

    Žena (48) u Šibeniku, radeći svoj posao, doživjela prijetnje smrću

    U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjene kaznenog djela prijetnje na štetu 48-godišnjakinje. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je...

    Upis djece u šibenske vrtiće počinje u subotu, 30. ožujka

    Upisi djece u šibenske dječje vrtiće - DV Šibenska maslina, DV Smilje, DV Žižula, DV Sunce, DV Osmijeh i DV Brat Sunce za pedagošku...

    Promjenljivo i danju malo manje toplo

    U Hrvatskoj danas promjenljivo, mjestimice s kišom i vjetrovito. Uz više oblaka uglavnom će na sjevernom Jadranu, u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj biti kiše...

    Ne propustite još jedan odličan koncert u Azimutu. U petak sviraju riječki Ministranti

    Nakon što je s Let 3 u subotu osvojio dva Porinova kipića, Dražen Baljak s Ministrantima stiže na koncert u Šibenik u petak 29....