Vodičanin Roko Skočić rodno je mjesto prije tri godine zamijenio Birminghamom u Engleskoj gdje je upisao University Collage Birmingham (UCB), smjer Culinary arts management.
Nedavno je diplomirao, a kako je u razgovoru za portal Infovodice kazao, u Englesku je otišao neplanirano.
– Puklo me! U srednjoj školi imali smo predavanje na kojem nam je bio predstavljen taj program i ja sam došao kući te rekao svojima – ja idem!
Prve dvije godine školovanja, Roko je boravio više u kuhinji gdje je kako i sam naziv smjera govori izučavao kako pripremiti i prezentirati određeno jelo. U međuvremenu je boravio i godinu dana u Irskoj gdje se specijalizirao za kuhinju glavnih jela. Treću godinu je težište bilo na samom menadžmentu, a nakon diplome odlučio je master program staviti na pauzu kako bi počeo raditi i sakupljati iskustvo u samom poslu.
Najvrjednije što je tijekom svog školovanja u Birminghamu naučio su vještine menadžmenta, financije, kriteriji po kojima se određuje cijena određenog jela, poslovanje s profitom, na što se sve treba paziti da gost bude zadovoljan u svim segmentima te da se prema svakom gostu odnosi na jednaki način.
Trenutno radi u Millers Hotelu u gradiću pored Birminghama kao kitchen manager.
– Kao kitchen manager brinem se o namirnicama, radnim zadacima kolega i općenito svemu što je potrebno da kuhanje i priprema jela teče glatko’, objasnio je Roko i ističući kako u njegovom poslu vlada politika: ‘Služba je služba, a družba je družba’, odnosno s radnicima i kolegama mora biti profesionalan odnos.
Odnos sa profesorima je s druge strane puno osobniji, jednom kada se postane student fakultet ostaje u kontaktu sa svojim studentima i nakon diplome. Kada bi, na primjer Roko ostao u jednom trenu bez posla, mogao bi se slobodno javiti UCB-u i oni bi mu pomogli sa svojim kontaktima u traženju novog posla.
No, to Roku najvjerojatnije neće biti potrebno jer postoji velika mogućnost da postane glavni menadžer kuhinje u jednom od hotela u lancu hotela u kojemu trenutno radi.
Svojim kolegama predstavio je domaća jela, i to zeca na babin način i sarmu.
– Jako im se svidjelo jer oni nemaju takvu spizu, oni pripremaju jela najčešće na maslacu te puno koriste vrhnje za kuhanje – kazao je Roko koji smatra da ako se radi, može se svagdje dobro živjeti.
U Engleskoj je lakše jer postoji više mogućnosti za napredovanjem, kaže, ali i kod nas i gore da bi se zaradilo mora se raditi i nema drugog načina.
– Smatram da su kod nas cijene previsoke, većinom su svi krenuli na lovu i inače jeftinu dalmatinsku spizu kao na primjer blitvu naplaćuju previše. Stvar koju silno zamjeram poslodavcima je ta da kuhari rade bez slobodnoga dana. To mi jako smeta i zato ne bih došao raditi u Hrvatsku. Puno se novca okreće, pogotovo u sezoni i morali bi zaposliti još radnika da rasterete ljude – ocijenio je Roko domaću ponudu.
U Hrvatsku se planira vratiti i otvoriti nešto svoje, ali tek kad prikupi dovoljno iskustva vani, kazao je za Infovodice.
– Nakon što prikupim iskustvo vani i pomalo izgradim karijeru, cilj mi je vratiti se u Hrvatsku i otvoriti nešto svoje. No, ja ne volim puno planirati jer kada mi planiramo Bog se na te planove smije. Ja sa druge strane vjerujem u snove. Ako se ne ostvare onda vjerojatno postoji nešto bolje za mene, a ako se ostvare onda nastavim i dalje sanjati – zaključio je Roko.
( Foto Infovodice )