Vodice prihvatile Povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vodica jednoglasno je prihvaćena Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.

Riječ je o Povelji koju je izradilo Vijeće europskih općina i regija, najveće organizacije lokalnih i regionalnih vlasti u Europi koji čini 57 predstavnika, a kojom se već dugi niz godina aktivno promiče ravnopravnost žena i muškaraca. Potpisivanjem ove Povelje Grad Vodice se pridružio onim lokalnim zajednicama koje žele jaču implementaciju ravnopravnosti spolova, ne samo deklarativno, već i u praksi. Do danas ovu je Povelju potpisalo 1450 lokalnih i regionalnih vlasti iz 29 država, u Hrvatskoj, osim Vodica, još jedino Opatija, Delnice i Solin.

Povelja sadrži nekoliko osnovnih načela koja čine temelj njenog djelovanja: ističe ravnopravnost obaju spolova kao temeljno pravo, zagovara rješavanje pitanja višestruke diskriminacije i nepovoljnog položaja žena, zagovara uravnoteženo sudjelovanje žena i muškaraca u procesima odlučivanja, uklanjanje rodnih stereotipa, uvođenje rodne perspektive u sve aktivnosti na lokalnoj razini i provođenje akcijskih planova i programa kojima je cilj unapređenje ravnopravnosti spolova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.