Vodice slave Dan grada: Šimi Strikomanu Nagrada za životno djelo

Šime Strikoman, vodički akademski snimatelj i fotograf dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Vodica, koja mu je uručena u četvrtak navečer na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uoči Dana grada Vodica. Između ostaloga Strikomanov rad najpoznatiji je široj javnosti po seriji milenijskih fotografija od kojih je prva nastala na početku ovog tisućljeća kada je Strikoman okupio Vodičane oko gradskog bunara, a danas ih ima već 664. U vlastitoj je nakladi objavio 14 foto-serijala Terra Croatica kojom kroz objektiv predstavlja prirodne i kulturne ljepote naše zemlje.

Nagrada grada Vodica za razvoj likovne kulture i stvaralaštva, posthumno je dodijeljena Milanu Mićinu, a preuzeo je Roki Ivandi, članu Likovne udruge More čiji je Mićin bio član. Nagradu grada Vodica za 40 godina rada u školstvu i 25 godina rada u nižim razredima Osnovne škole Vodice dobila je Kata Franin, a za razvoj društvenih odnosa i unaprjeđenje obrazovanja, kulture, socijalne skrbi te očuvanje vjere i tradicionalnih pučkih pobožnosti dobiva Družba sestara franjevki od Bezgrješne.

Plakete grada Vodica dobili su Toni Zanki, Veselka Šprljan, Božica Samohod, Sanja Radin Mačukat, Snježana Pacek Balja, Muzej grada Šibenika, Alen Bračanov, te posthumno Josip Birin.

Svečanosti su uz domaćine nazočili zamjenik župana Nikola Blažević, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, predstavnici susjednih općina, gradova, županijskih ustanova, vodičkih gradskih poduzeća i udruga, brojni drugi ugledni gosti kao i građani Vodica.

– Nastavili smo započete projekte i pokrenuli nove, a to se prvenstveno odnosi na izgradnju novog dječjeg vrtića koji će podignuti kvalitetu života na jednu višu razinu. Radimo i na jednom prijeko potrebnom projektu na zadovoljstvo svih nas, a to je izgradnja sportske dvorane jer Vodice su sportski i turistički grad – rekao je Marin Mikšić, predsjednik Gradskog vijeća te pozvao sve predstavnike županijskih ustanova da im svojim zalaganjem pomognu i u realizaciji ovog bitnog projekta za Grad Vodice.

Uz čestitke laureatima koji su dio svog života utkali u udruge koje ovaj grad čine gradom uputila je i gradonačelnica Nelka Tomić i potom se osvrnula na projekte koji su od iznimne važnosti za poboljšanje kvalitete života Vodičana i ugodan boravak turista.

– Uloženo je pet milijuna kuna za održavanje i nova ulaganja u infrastrukturu, u nastavak izgradnje sustava odvodnje oborinskih voda uloženo još 1,2 milijuna kuna, dok je za nastavak izgradnje kanalizacijske mreže aglomeracije Vodice-Srima-Tribunj i otoka Prvića koja se financira iz Europskog fonda izdana je pravomoćna uporabna dozvola uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Pri kraju su radovi na sanaciji zatvaranja odlagališta LEĆ vrijedni skoro 12 milijuna kuna, dok je u energetsku obnovu vrtića Tamaris uloženo 510 tisuća kuna. Mislilo se i na otok Prvić i zaleđe. Za opremanje sportskog igrališta Mareta uloženo je 500 tisuća kuna – kazala je gradonačelnica Vodica.

– Za razne programe socijalne i druge skrbi izdvojeno dva milijuna kuna, povećana je rodna naknada na 5.000 kuna za prvorođeno dijete i dodatnih tisuću za svako slijedeće, dodijeljene su 42 stipendije, kroz program Zaželi dobiveno dva milijuna bespovratnih sredstava za 10 gerontodomaćica koje skrbe za stare i nemoćne na području Grada Vodica – rekla je gradonačelnica Nelka Tomić te se na kraju osvrnula na glavnu gospodarsku granu turizam gdje je za treću fazu uređenja plaže Vruje uloženo četiri milijuna kuna, a još 550 tisuća kuna za uređenje drugih gradskih plaža.

Foto: InfoVodice

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.