Traže pražnjenje jama na trošak proračuna

Vodički SDP tvrdi da gradski kolektor ima tri kardinalne greške, a nude i rješenje

Vodički SDP-ovci predložit će da se osnivanjem novog gradskog poduzeća ili kroz neko od postojećih, kupi odgovarajući broj cisterni koje će o trošku Grada obavljati pražnjenje crnih jama građanima koji još nisu spojeni na sustav odvodnje. Takav prijedlog najavili su na konferenciji za novinare uoči sutrašnje tematske sjednice Gradskog vijeća Vodica o problema sa sustavom odvodnje, čije je sazivanje tražilo sedmero oporbenih vijećnika.

– Grad je jedini i isključivi krivac što nije omogućio svojim građanima spajanje na kanalizacijski sustav, iako su građani uredno platili milijune kuna komunalnih, vodnih i inih doprinosa. Budući je na sustav odvodnje spojeno samo 29 posto kućanstava, naših 71 posto sumještana je stavljeno sve ove godine u neravnopravan položaj i prisiljeni su samostalno i o svom trošku organizirati pražnjenje septičkih jama – kazao je na konferenciji za novinare Marko Udovičić, predsjednik vodičke organizacije SDP-a.

Govoreći o dosad realiziranome u okviru projekta odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice – Tribunj – Srima ukupne vrijednosti 141 milijun kuna Udovičić tvrdi da su napravljena tri velika propusta.

– Prvi veliki propust dogodio se u samom projektiranju kada je sustav pročišćavanja smješten između Vodica i Tribunja, po nama na najatraktivnijoj lokaciji. Na samo 200 metara od uređaja za pročišćavanje planirana je turistička zona u kojoj bi trebali biti izgrađeni hoteli, dakle uz bazene u kojima plivaju fekalije i uz mirise koji su izrazito neugodni. Odabirom te lokacije zatvorili smo mogućnost razvoja turizma između Vodica i Tribunja – tvrdi Udovičić.

Za SDP je kolosalna greška odabir biološkog pročistača s otvorenim sustavom što je neprimjereno za lokaciju na kojoj se nalazi, treći propust je sam planirani kapacitet.

– Vjerovali ili ne pročistač je projektiran za 20 tisuća stanovnika. Kad uzmemo u obzir da u Vodicama tijekom ljetne sezone imamo oko 60 tisuća ljudi, onda se pitamo koji je smisao nečega što je trebalo doprinijeti ekologiji. Izabrali smo sustav na krivoj lokaciji, krivog kapaciteta i krivog tipa – zaključuje Udovičić.

Vodički SDP-ovci mišljenja su kako bi preuzimanje poslova pražnjenja septičkih jama od strane gradske tvrtke pomoglo i u otkrivanju svih koji su svoje septičke jame, probijanjem upojnih bunara, pretvorili u crne jame te ubrzalo sanaciju tih zagađivača.

U slučaju da njihov prijedlog ne prođe na Gradskom vijeću, SDP najavljuje anketu temeljem čijih rezultata bi sazvali Zbor građana kao pripremu za referendum.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.