Vodički skauti uče zaboravljene vještine i sudjeluju u humanitarnom radu

Katolički skauti župe sv. Križa u Vodicama osnovani su prije dvije godine s ciljem da djeci i mladima pruže sadržaj na otvorenome, u prirodi, da im prenose vještine koje se, na žalost po malo zaboravljaju, a sve kroz vjersku dimenziju odnosno kroz širenje radosne vijesti te kršćanskog duha.

Pokretači ove zamisli su Ivan Skočić i Marko Juričev Martinčev, piše portal Infovodice.

– Skauti su kroz cijelu godinu vezani uz župne datume, pa se tako na prikladan način obilježavaju svi važni datumi i blagdani. Tako smo ove godine na primjer putovali u Linz po betlehemsko svijetlo koje smo donijeli u našu Župu. Uz obilježavanje raznih datuma se održavaju susreti jednom tjedno na kojima igramo različite odgojne igre, učimo o čvorologiji ili pripremamo određene aktivnosti koje su u planu. Jedna od najbitnijih stavki je i boravak u prirodi te ljetni kampovi, pa smo tako dobili na korištenje zemljište na Prviću na kojem organiziramo višednevna kampiranja, a u zimsko doba se penjemo na Prominu ili posjećujemo neka druga okolna mjesta – govori  Marko te nadodaje kako nerijetko aktivnosti skauta imaju humanitarni ili ekološki predznak.

Tako su u božićno doba skupljali darove koje su poklanjali obiteljima slabijeg imovinskog statusa, a nedavno su proveli i Eko patrolu kojom su vrijedne ručice detaljno očistile dionicu od Plave plaže pa sve do Maloga porta. Ono što je bitno je to da se djeca uče raditi rukama pa su tako nedavno posjetili stolarsku radionicu Anđelka Peke i njegovog sina Blaža gdje su imali radionicu o procesu obrade drva za izradu različitih drvenih predmeta. Na kraju su skauti izradili tri kućice za ptice.

47228522_10215346962200542_4593347285462548480_n.jpg

Popis vještina koje se u skautima dobivaju je zaista dug pa spomenimo još jednu pa su tako vodički skauti kroz prošlu godinu skupljali ljekovito bilje koje su stavljali u maslinovo ulje i tako radili macerate i kantarionovo ulje. Te iste proizvode su nudili župljanima u Vodicama i u Zagrebu i tako skupili sredstva za nabavku još pet šatora, konope, financiranje izleta, okrjepe te još mnoge stvari.

Njihovi proizvodi su vrlo brzo ‘nestali’ što znači da su ti proizvodi prepoznati kao eko proizvodi vrlo visoke kvalitete.

42734788_10214915782901329_2441118931256082432_n.jpg

Skauti, odnosno djeca se kroz ovakve aktivnosti sustavno uče redu i pravilima, aktivni su župljani, a Ivanu i Marku je plan da formiraju grupu skautskih vođa iznad 14 godina starosti, odnosno onih koji bi vodili i radili aktivnosti sa mlađim uzrastima skauta, piše portal Infovodice.

– Za sada ima 60-ak aktivnih članova, a cilj nam je privući što više djece. Znamo da radimo dobar posao jer to vidimo na licima djece, a također i na reakcijama njihovih roditelja. Pridružite nam se! Svi ste pozvani i dobrodošli – zaključuje Marko.

(Foto: Infovodice)

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.