Vodički žudiji kod don Stipe Perkova u ‘Jurlinovim dvorima’ na duhovnoj obnovi i vikendu

Vodički žudiji proveli su protekli vikend na obiteljskom gospodarstvu Jurlinovi dvori. Vodički buzdobaj, Marko Juričev Martinčev napisao je kratku priču koju u cijelosti možete pročitati ispod:

Prilikom nedavnog posjeta Jurlinovim dvorima oduševio sam se njihovom ljepotom i pričom koju don Stipe Perkov tako oduševljeno priča svim posjetiteljima. Inače, don Stipe je rođen u Jurlinovim dvorima i tamo je živio do svoje 12. godine. Na kraju svog posjeta dogovorili smo se za dvodnevni dolazak Vodičkih Žudija u dvore, što se i ostvarilo, i to na najbolji mogući način.
U selo koje se nekada zvalo „Marinčića Draga”, a danas samo „Draga”, u zaleđu Primoštena, nas 15 članova družbe Vodičkih Žudija stiglo je 07.03.2015. godine oko 11 sati ujutro. Tamo su nas čekali don Stipe i naš župnik, don Franjo koji nas je došao posjetiti.

Prva na redu je bila molitva i pozdrav Isusu u malenoj kapelici, koja se nalazi unutar samih dvora, a koja do prije sedamdesetak godina bila soba don Stipinog djeda Jurlije, po kojem su dvori i dobili ime. Nakon toga smjestili smo se u obližnjim sobama i upoznali se sa atmosferom dvora. U velikoj blagovaonici uz vatru u kominu čekao nas je ukusan ručak.

Budući da smo dobro pojeli, trebalo je nešto i raditi, te smo sljedećih nekoliko sati nosili kamenje, zidali stazu za koze, sadili bob i salatu, čistili okoliš i pripremali drva za večeru. Srećom, pratilo nas je lijepo vrijeme uz laganu buru koja je jačala kako je dan išao kraju.

U 17:00 započeo je križni put, nedaleko od dvora pa sve do skoro samog vrha obližnjeg brda. Postaje križnog puta, staza kojom križni put ide i pogled sa brda sve su naš oduševili i složili smo se da je ovaj križni put jedan od najljepših na kojem smo bili.

Sljedeća na redu bila je sveta misa u kapelici nakon koje je uslijedilo klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, jedno od posebnijih na kojima smo bili, uz spontane molitve i pjesmu don Stipine molitvene grupe. Puno se molilo za nas, za našu župu i naše obitelji pa se nadamo da će sve te molitve pasti na plodno tlo.

zudiji vodice

Navečer smo u „kužinici” naložili vatru, večerali, zapjevali, popričali i otišli na zasluženi odmor. Mir i domaća atmosfera sve su nas vratili u prošla vremena kada su priče uz vatru bila praktički jedini trenutak opuštanja i zabave u cijelom danu.

Nedjelja ujutro bila je rezervirana za priču o Jurlinovim dvorima. Don Stipe proveo nas je kroz dvore i po tko zna koji put otvorio svoju dušu i srce pričajući priču o njegovom djetinjstvu, ubijenom ocu, djedu i stricu, teškoj sudbini njegove obitelji, ali i sretnom završteku koji i danas traje. Inače, Jurlinovi dvori su pod zaštitom države te su zaštićeni zbog svoje endemske arhitekture i cjelokupnog značaja.

Prije svete mise ostalo je vremena za ispovijed, a nakon mise prošetali smo do nekoliko stotina udaljene „Bojane”, lokve koje je kroz stoljeća pojila narod ovoga kraja. Po povratku smo ručali, zahvalili don Stipi na gostoprimstvu i duhovno i tjelesno okrjepljeni krenuli doma.

U 16:00 predmolili smo križni put u našoj župnoj crkvi, a u 19:00 održali redoviti korizmeni sastanak. Trebalo je dogovoriti daljnje aktivnosti za tjedan koji je pred nama.

Bogu hvala, sve je prošlo u miru i s blagoslovom. Neka Gospa naša od Karmela zajedno sa Sv. Longinom, prvim obraćenikom, prati svojim zagovorom našu družbu, da imamo snage uvijek dati najbolje od sebe i biti primjer drugima.

Gospe od Karmela, moli za nas!

Sveti Longine, moli za nas!

Marko Juričev Martinčev
Buzdobaj

IZVOR: InfoVodice.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.