Za manje od godinu dana vodičko odlagalište Leć bit će zelena oaza

Krajem ovoga mjeseca počinju radovi na nastavku sanacije odlagališta neopasnog otpada Leć kod Vodica. Radovi će trajati jedanaest mjeseci, vrijedni su 10,5 milijuna kuna, a obavljat će ih tvrtka Bemix.

Projekt sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Leć provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi maksimalno 16.239.667,91 kuna. Od toga je iznosa do 12.766.377 kuna osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok će sa maksimalno 1.501.926 kuna projekt sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj projekta je sanacija neusklađenog odlagališta neopasnog otpada, odnosno sprečavanje daljnjih negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje koje će doprinijeti ublažavanju negativnih učinaka na javno zdravstvo i ljudsko zdravlje, okoliš, klimu i turizam, smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju prirodnog okoliša koje donosi društvenu i gospodarsku korist, ispunjenju međunarodnih obaveza.

Odlagalište Leć smješteno je u sjeverno-istočnom dijelu Grada Vodica, na udaljenosti od oko 4 kilometra od grada Vodica, te se prostire na ukupno 3,6 hektara površine. Odlagalište obuhvaća staru plohu na kojoj se otpad odlagao do 2011. godine te novu plohu na koju se otpad odlagao od sredine 2011. godine. Nakon prestanka s radom 29. veljače 2016. godine,  otpad s područja Grada Vodice i Općine Tribunj odvozi se i zbrinjava u okviru Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Površina pod otpadom je 21.805 četvornih metara, s ukupno oko 180.500 kubika odloženog otpada.

Predviđena je sanacija in-situ metodom. Na saniranom odlagalištu ugradit će se površinski pokrovni sloj uz sustave otplinjavanja i odvodnje oborinskih voda. Buduće sanirano odlagalište bit će ograđeno ogradom visine dva metra te će se zasaditi zaštitni zeleni pojas i napraviti protupožarni pojas.

Iako se ne radi o projektu koji donosi prihod, projekt sanacije od iznimne je važnosti jer se njegovom provedbom smanjuju emisije štetnih plinova, umanjuje negativni utjecaj na tlo i vodu te pozitivno utječe na zdravlje ljudi i kvalitetu života, a njegovom realizacijom Grad Vodice želi svim svojim građanima osigurati suvremeni i ekološki osviješteni grad.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.