ZATVARA SE VODIČKI DEPONIJ LEĆ: Grad Vodice raspisao natječaj za sanaciju

Kako je već prije najavljeno, s krajem veljače Komunalno društvo Leć prestaje odvoziti komunalni otpad na deponij Leć koji je popunjen i koji je u upotrebi duže od predviđenog roka. Shodno tome,  posljednjim danom veljače prestaje važiti Ugovor o koncesiji za zbrinjavanje komunalnog otpada zaključen između Grada Vodica i Obrta Bumba.

Time se zatvara vodički deponij koji će se sanirati prema pravilima struke. Naime, Plan gospodarenja otpadom definira i mjere za upravljanje i nadzor odlagališta za komunalni otpad na Leću.

Rješenjem Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od 2007. godine usvojene su mjere zaštite okoliša i program praćenja stanja okoliša za odlagalište Leć koje će se provoditi tijekom njegove sanacije i zatvaranja jer je odlagalište premašilo svoj projektni kapacitet zatvaranja.

Grad Vodice je raspisao natječaje za izradu potrebne dokumentacije: procjenu utjecaja zahvata na okoliš, provjeru i potvrđivanje podloga za prijavu projekta na EU fondove, Idejni projekt za izmjenu i dopunu lokacijske dozvole za sanaciju i zatvaranje Leća, Glavni i Izvedbeni projekt za izvođenje radova te prilagodbu natječajne dokumentacije za izvođenje radova, nadzor i tehničku pomoć i promidžbene aktivnosti na osnovu kojih su izabrani projektanti, dok će Fond  u cijelosti financirati njihovu izradu koja je procijenjena na 463.750,00 kuna. Međutim, prije izrade ove dokumentacije, Grad Vodice mora zatvoriti svoj dosadašnji deponij i snimiti postojeće stanje kako bi se mogli dobiti točni podaci prema kojima će biti izrađeni projekti na osnovu kojih će deponij biti saniran u cijelosti i na ekološki prihvatljiv način.

Svjesno da će od 1. ožujka odvoziti komunalni otpad na RCGO Bikarac, Komunalno se društvo Leć tijekom proteklog razdoblja pripremalo na novonastalu situaciju. Kako bi nastavili pružati kvalitetne usluge svojim korisnicima s područja Grada Vodica i Općine Tribunj, kupili su dva rabljena kamiona zapremine 16 m³ i 6 m³, ukupne vrijednosti 579.596,52 kn bez PDV-a. Osim kupnje vozila, napravili su i određenu reorganizaciju poslovanja, pa će tako nekim korisnicima s područja Srime, Vodica i Tribunja  s početkom deponiranja smeća na Bikarac vrijediti novi raspored odvoza komunalnog i korisnog otpada o čemu su potrošači na vrijeme obaviješteni poštom. Također, izmijenjeni plan i raspored odvoza komunalnog i korisnog otpada Leć d.o.o. objavit će i na svojoj službenoj internetskoj stranici www. lec.hr.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.