Zbog četiri puta više požara Vodice će tražiti od policije nadzor zabrane loženja vatre

Zbog četverostruko više požara na vodičkom području od početka godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine održana je sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Vodica.

Uz gradonačelnicu Branku Juričev Martinčev i njezinog zamjenika Luku Lipića, na sjednici su bili predstavnici Policijske uprave Šibensko-kninske županije, Policijske postaje Vodice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Javne vatrogasne postrojbe Vodice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice.

Za gašenje požara na otvorenim prostorima potrebno je angažirati veliki broj vatrogasaca i vozila, a u nekoliko se navrata već tražila i pomoć zračnih snaga što izravno opterećuje državni i lokalni proračun. S obzirom na velike materijalne štete i povećane troškove gašenja požara te kako bi nadolazeća turistička sezona prošla što mirnije i sigurnije, na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka.

U svrhu prevencije požara, uspostavit će se veća suradnja gradskih službi, vatrogasaca i policije, pojačat će se nadzor poljoprivrednih površina od strane policije, vatrogasaca i komunalnih redara, a za rješavanje konstantnog problema požara u ljetnim mjesecima zatražit će se pomoć Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske s apelom za uvođenje mobilnih timova policije koji bi kontrolirali provedbu zabrane spaljivanja u požarnoj sezoni.

Savjet je vatrogasaca da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira, a ukoliko se ipak pale ostaci grana od čišćenja maslinika i polja, važno je da se to ne čini za vjetrovita vremena, u sušnim razdobljima sezone i u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Također, prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje treba očistiti i pripremiti sredstva za gašenje požara. Bez obzira na ove mjere, sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe Javne vatrogasne postrojbe Vodice. Za vrijeme požarne sezone od 1. lipnja do 31. listopada na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru ,a za izazivanje požara predviđene su visoke novčane kazne i kazne zatvora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.